felújítások

2020.05.26. 11:30

Hidat és támfalat újítanak Olaszliszkán

A polgármester szerint a helyi közösségnek nagyon fontos a két beruházás.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Egy híd és a helyi római katolikus templom támfala is megrongálódott az utóbbi időben Olaszliszkán. Az önkormányzat, valamint a helyi hívő közösség gazdasági lehetőségei nem tették lehetővé, hogy a költséges beruházásokat saját erőből megvalósítsák, ezért kormányzati segítséget kértek. Ennek köszönhetően az Olaszliszka és Szegilong közötti híd felújítása már megkezdődött. Erre az időszakra le is zárták az utat, amit azóta megnyitottak. A templomot érintő támfalfelújítás is hamarosan kezdetét veszi – tudtuk meg a helyszíni bejáráson.

Kerekes Attila polgármester elmondta, hogy a híd ugyan a két település között helyezkedik el, ám még olaszliszkai terület. Sőt, gondozandó idős lakó is él a túloldalon, akinek például az ellátása a lezárás ideje alatt nehézségbe ütközött. Hozzátette: a másik említett probléma miatt a település ikonikus épülete, a római katolikus templom került veszélybe, hiszen a támfal csúszni kezdett, a kövek kitüremkedtek, a helyreállítás elodázhatatlanná vált. Hogy ez a helyi közösségnek is fontos, azt az jelzi, hogy gyűjtést is rendeztek a felújítás érdekében, a ZAJ (Zemplén A Jövőnk) Egyesület például hazai neves előadókkal nagy sikerű jótékonysági rendezvényt szervezett – emlékeztetett a polgármester.

Negyvenmilliós támogatás

Dr. Hörcsik Richárd ország­gyűlési képviselő a helyszíni bejáráson elmondta: a kormányzat a hídfelújításra több mint 30, a támfal megerősítésére 10 millió forintot biztosított. Hozzátette: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint a Holt-patak fölött átívelő háromboltozatos hídon a rajta átvezető út felújításával együtt utoljára 2006-ban végeztek munkálatokat. Ugyanebben az évben a mellvédfal megsérült egy autós ütközés következtében, amit helyreállítottak. A boltozatok szélső kövei azonban – javarészt a nehézgépjármű-forgalomnak és beázásnak tulajdoníthatóan – omlásnak indultak. Ezért vált szükségessé a felújítás. A honatya kiemelte: a munkálatokra a közútkezelővel közösen mintegy 30 millió forintot sikerült szerezniük, aminek köszönhetően hosszabb időre biztonságossá tehetik a hidat.

A templomot érintő sürgős feladatokról szólva kifejtette: a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 10 millió forinttal támogatja a körülbelül 20 millióba kerülő beruházást, a pénzt tudomása szerint már át is utalták. Soltész Miklós államtitkár az „Egyházi épített örökségek és más beruházások” elnevezésű keretből, a Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Kft.-t bevonva bonyolította le a támogatás eljuttatását – mondta a képviselő. Hozzáfűzte: úgy tudja, a pénz fennmaradó részét az Egri Érsekség biztosítja.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd (balra) és Kerekes Attila a bejáráson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában