Pusztafalu

2020.05.04. 15:00

Felújítottak, sorban nyíltak a vendégházak

Saját bevételeire alapoz a pusztafalui önkormányzat.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Egymásra épülő beruházásokban, egyfajta sajátos rendszerben gondolkodik az önkormányzat a fejlesztések elgondolásában és kivitelezésében Pusztafalun.

Takács Viktor polgármester ezzel indokolja, hogy a zempléni hegyközi kistelepülés az utóbbi években látványos változáson ment keresztül. Középületeik, közterületeik megújultak, és sorra nyílnak a vendégházak is, a turizmus normál időszakban teljes fordulatszámon pörög a kétszáznál alig több lakost számláló kis faluban.

Rendezettnek lenni

A polgármester lapunknak azt mondta: ha egy település az idegenforgalomra szeretne alapozni, akkor rendezettnek kell lennie. Ezért első körben az önkormányzat a legrosszabb állapotú házakat vásárolta meg, amelyeket szépen felújított, és vendégházakat alakított ki bennük. Különlegességként ezeket utolsó lakóikról nevezték el, így lett például az egyik Kati mama vendégház. Ugyancsak hasonló elgondolás alapján jött létre a kézművesház vagy a múzeumkávézó is. A polgármester azt is elmondta: évekkel ezelőtt közmunkaprogramjukat egy értékes díjjal ismerte el a Belügyminisztérium. Ezzel együtt tízmillió forintot kaptak, ami kiváló anyagi alapot teremtett arra, hogy olyan fejlesztéseket hajtsanak végre, amik pénzt is hoznak majd az önkormányzatnak. Ezekből lehet ugyanis pénzügyi hátteret képezni a további fejlesztésekhez – mondta. A takarékosság indokolta például szabadtéri színpadjuk felépítését is, hiszen korábban a mobil színpad bérleti díja alkalmanként több száz ezer forintot tett ki. Időközben megújultak középületeik, például a kultúrház, az orvosi rendelő, a polgármesteri hivatal, de új lett a temetőkerítés és a járda is. A polgármester kiemelte: szintén a település önellátását segíti az egyik vendégháznál kiépítendő konyha, amely a náluk táborozó gyerekek étkeztetését biztosítja majd, a felépítésre váró 150 négyzetméteres csűr pedig a szabadidős foglalkozásokhoz nyújt reményeik szerint megfelelő teret.

Kiváló kapcsolat

Pusztafalun az önkormányzat kiváló kapcsolatot ápol a református egyházközséggel is, ennek eredményeként újult meg a templom, a parókia, valamint adakozásból összegyűjtött pénzből vásároltak egy vendégfogadásra is használható, közösségi ház létrehozására alkalmas ingatlant – tette hozzá a faluvezető.

(A borítóképen: A pusztafalui református templom)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában