aktív figyelem

2020.05.23. 17:00

Családpótló támogatás

A személyes kapcsolat és a telefonos lelkisegély-szolgálat védi az időseket az elmagányosodástól.

Detzky Anna

Forrás: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Fotó: Photo:Arpad Majoros

A szépkorúak életében a járványidőszak különös megpróbáltatással jár nemcsak fizikailag, de lelkileg is. Az idősek mentális egészsége szempontjából lényeges, hogy kapcsolatban maradjanak a külvilággal, és tudják ápolni szociális hálójukat. A rendszeres kommunikáció véd az elmagányosodástól. Ebben igyekeznek segíteni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai. A szeretetszolgálat által működtetett idősotthonok lakói felé pedig próbálják pótolni családtagjaik hiányát.

Több időt és energiát

– Az idős embereket ellátó intézményeinkben március 8-a óta látogatási tilalom van, tehát gyakorlatilag bezártuk az otthonainkat – mondta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője. – A bent lakóknak így csak egymással és gondozóikkal maradtak személyes kapcsolataik. Munkatársaink most sokkal több időt és energiát fordítanak arra, hogy ápolják a társas kapcsolatot az ellátottjaikkal. Viszont a kapacitásuk véges. A szeretetszolgálat tableteket vásárolt és juttatott el a bentlakásos idős­otthonaiba, azért, hogy videókapcsolatot is létesíthessenek a lakóink, amelynek használatát így dolgozóinknak is meg kellett tanulniuk.

A szeretetteljes légkör a kiindulási alap, de néhány életkori sajátosságra is figyelnek a szakemberek az idősekkel való lelki beszélgetés közben.

– Keressük a további lehetőségeket, hogyan tudnának időseink újabb külső kapcsolatokra is szert tenni. Különösen azok, akiknek nincsenek hozzátartozóik. Többek között ezért indítottuk el a „Hogy tetszik lenni?” önkéntes telefonszolgálatot is. A külsős segítőinktől is nyitottságot, empátiát, kedvességet, türelmet, segítőkészséget várunk el a szépkorúak felé. Az életkori különbségekből fakadó kommunikációs eltérésekre mindig felhívjuk a figyelmet. Alapszabály például, hogy nem vitatkozunk az idős emberrel, hanem meghallgatjuk, de törekszünk rá, hogy aktív figyelmünk segítségével élő maradjon a párbeszéd – sorolta a szakember.

Várják a fiatalokat

Az intézményekben élő szépkorúakon kívül háznál végzett szolgálatokat is ellátnak a máltai dolgozói.

– Jelzőrendszerünkön és beteglátogató szolgálatunkon keresztül ezres nagyságrendben állunk kapcsolatban otthonukban élő idős emberekkel is, akiket munkatársaink bizonyos időközönként egyébként is felkeresnek. Emellett a járvány előtti időkben több idős önkéntesünk végzett személyes lelkisegély-szolgálatot. Ez abból állt, hogy lakáshoz kötött kortársaikat rendszeresen látogatták. Igyekeztek jó társaság lenni, hogy tudjanak kihez szólni, ne a tévét nézzék egész nap, és ne szakadjanak el a világ mindennapos történéseitől. Nyugdíjas önkénteseinket pedig éppen az tartja karban, hogy nekik még dolguk van, és felelősséget viselnek valaki másért. Ez nagyon komoly erőt és energiát ad nekik a mindennapokhoz. Viszont most, mivel járvány­ügyileg ők is a veszélyeztetett kategóriába kerültek, a tevékenységük szünetel, és szükségessé vált, hogy fiatalabbak helyettesítsék őket – adta tudtul Romhányi Tamás.

(A borítóképen: Aktív figyelem az idősek felé a Máltai Szeretetszolgálattól)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában