#maradjotthonésírj

2020.05.02. 15:00

A természetben szabadon

Szülőfalujára, Hegymegre emlékezteti Szűcs Ilonát az újjáéledő természet szépsége.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Szűcs Ilona olvasónk a Tavasz lesz című verssel lepte meg szerkesztőségünket a Maradj otthon és írj! pályázat részeként. Az alkotót arról faggattuk, miből fakad a természet és az írás iránti szeretete.

– Bár most mindannyian helyhez vagyunk kötve a koronavírus miatt, a természet éppen úgy viselkedik, ahogy máskor. A tavasz idén is eljött, és egy olyan tavaszról szerettem volna írni, amikor még nem voltak ilyen bajok – fejtette ki Kovács Gáborné Szűcs Ilona. – Falun, Hegymegen nőttem fel, egy szabadabb, de zártabb környezetben. Akkor még 300 fő lakta, ma csak a fele. Gyerekként minden a miénk volt, az erdők, a mezők, és azóta is nagyon szeretem a természetet. Szó szerint és átvitt értelemben sem vettek körül minket ott kerítések. Ehhez vagyok hozzászokva, és amikor tehetem, visszajárok a szülőfalumba.

Locsolóversekkel indult

Saját bevallása szerint áttételesen lapunk is hozzájárult Ilona tehetségének kibontakozásához.

– Kilenc évvel ezelőtt kezdtem el verset írni, amit részben az Észak-Magyarországnak köszönhetek. Egy északos locsolóvers-pályázattal indult. Az akkor kisiskolás Zsófi unokám vett rá, amikor egyszer nálunk volt, hogy írjunk húsvéti verseket. Igazából ott éreztem rá az írás ízére. A költészet terén autodidakta módon fejlesztettem magam az évek során, és nyolc éve az Irodalmi Rádiónak is tagja vagyok. Több helyezést értem el náluk, és You­Tube-közvetítéses műsoraikban is szerepeltem, május 1-én ismét fogok. Amatőr író-költő pályázatokon is szépen szerepeltem, és országos antológiákban jelentek már meg munkáim – sorolta az alkotó.

– Sokszor feltették már nekem a kérdést, hogy mindig olyan pozitív szemléletű vagyok-e, mint ami a verseimből érződik. Alapból ilyen beállítottságú vagyok. Még ebben a nehéz helyzetben is hiszek abban, hogy ki fogunk ebből lábalni, és jóra fognak fordulni a dolgok. Annak ellenére mondom ezt, hogy a férjemmel mindketten nyugdíjasok és veszélyeztetett korúak vagyunk, viszont Miskolc kertvárosában, a Hejőparkban lakunk. Olyan szerencsés a helyzetünk, hogy az utcánkban az utolsó ház a miénk, így nem érezzük magunkat bezárva. Mióta kihirdették a veszélyhelyzetet nem járunk el sehová, kivéve a napi hosszabb sétát, amikor lényegében nem találkozunk szinte senkivel…


Tavasz lesz

Tavasz lesz, érzem

engednek a fagyok

csontjaimban érlelt

tűz-fájdalom vagyok

pirkad az ég alja

mosolyog a szél

február nyomában

tavasz íze kél

rügy pattan a fából

mint fürge menyecske

eget hasogatva

cikázik a fecske

fűrész foga harap

darabot a fából

öreg, korhadt ágak

fájós derekából

vége van a télnek

a hajnal haragos

dermedt kínnal rajzol

talaj-menti fagyot

ébredő hajóban

zsivajog az élet

kapualjba bújik

víg tavaszi ének

napsugárba oltott

kék tavaszt akarok

meztelen ülepű

csupasz remény vagyok

Szűcs Ilona

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában