Napi tájékoztató

2020.05.30. 18:30

A tárgyak is terjesztik a betegséget, fontos a fertőlenítés

Rendhagyóra sikerült az Operatív Törzs szombati tájékoztatója, amelyen Lakatos Tibor rendőr ezredes, az Ügyleti Központ vezetője elmondta, újabb kormányrendelet lépett a mai napon hatályba, amely megkönnyítheti a magyar állampolgároknak a határátlépést.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezetõ fõorvosa a Lakatos Tiborral, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetõjével rendkívüli sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én

Forrás: MTI / Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Azok a magyar állampolgárok, akik hivatali kötelezettség, nemzetközi szervezeti munka, humanitárius tevékenység, vagy hozzátartozó látogatása céljából jönnek Bulgáriából, hazánkba korlátozás nélkül beléphetnek, a Román Köztársaság területén keresztül is.

Dr. Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa, rendhagyóan, egy történetet mondott el. Ebben 2020. április 10-ét idézte vissza, amikor Magyarországon 210 új koronavírusos beteget diagnosztizáltak. A főorvos érzékletesen festette le egy egészségügyi dolgozó azon napját a reggeli felkeléstől a késő esti elalvásig, és megköszönte azt a napot, és minden napot azoknak, akik az egészségügyben dolgozott.

Az újságírói kérdések között felmerült, hogy lehet-e majd a szokásos ponthúzó partikat tartani a felsőoktatási intézményeknek? Mint elhangzott: ez is a normális mederbe terelődés egyik lépcsője, jelenleg kulturális és sport rendezvény rendezhető szabadtéren, hogy mi lesz július közepén azt nem tudni. De minden rendezvény megszervezésekor az eddigi védekezésből származó információkat és járványadatokat figyelembe kell venni. Jelenleg nincs lehetőség ilyen szervezésére.

Szintén kérdés volt, hogy milyen gyakran vizsgálják felül a kezelési protokollokat? Erre dr. Szlávik János azt válaszolta, folyamatosan, hiszen újabb gyógyszerek kerülnek a palettára és vannak, amelyek kikerülnek. Ahogy az Egészségügyi Világszervezet ajánl, vagy kivon valamit, úgy hazánk is változtatja ezeket.

Az is felmerült, hogy az amerikai járványügyi hivatal szerint kevésbé jellemző a szennyezett felületekről a fertőzés átvitele, inkább emberről emberre terjed. Ennek kapcsán a főorvos azt mondta, eddig talán túl nagy figyelmet szenteltek a szennyezett tárgyaknak, de mindenképpen kijelenthető, hogy ezt a betegséget tárgyakkal is át lehet vinni, tehát továbbra is szükséges és javasolt a fertőtlenítés. De ugyanennyire a távolság tartása, a maszkhasználat is fontos.

Kérdés volt a nyaralási szezonhoz közeledve, hogy kötelező-e a maszkhasználat a vonatokon, a balatoni hajókon, és ezeken a járműveken figyelni kell-e a másfél méteres távolság betartására, kevesebb jegyet lehet-e eladni, mint a befogadóképességük?

Lakatos Tibor elmondta, a hatályos kormányrendelet tartalmazza, hogy mindenki köteles a másik embertől a másfél méteres védőtávolságot betartani, kivéve a közös háztartásban élőket. Illetve, hogy tömegközlekedési eszközökön mindenki köteles a szájat és az orrot eltakaró eszközt viselni. Amennyiben tömegközlekedési eszközként közlekedik a hajó, akkor ezeket be kell tartani. Eddig sem lehetett feltölteni teljesen a tömegközlekedési eszközöket, így a vonatok is harminc százalékon közlekedtek a járvány alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában