Napi tájékoztató

2020.05.28. 19:38

A rendezvények szervezőinek a kötelessége betartatni a védelmi intézkedéseket

Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest – mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Hegyi Erika

Egész napos volt a móka

Fotó: Bujdos Tibor

Szlávik János hozzátette: a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már négy hete van lélegeztetőgépen – mondta a szakember.

A főorvos beszélt arról is, hogy az országban több tízezer ember eshetett át a koronavírus-fertőzésen, és az ismert esetek 80 százalékánál is enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a betegség.

Péntektől szabad a bejárás a fővárosi éttermek belső tereibe – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert alezredes elmondta, megjelent a Magyar Közlönyben a fővárosi védelmi intézkedések következő üteméről szóló kormányrendelet; ennek értelmében a vendéglátóhelyek belső részében a tartózkodás, a megrendelt étel fogyasztása megengedett, de a dolgozóknak a vendégek által látogatott területeken maszkot kell viselniük, és be kell tartani a védőtávolságot. Emellett fogadhatnak vendéget a fővárosi szálláshelyek, kinyithatnak a szabadtéri játszóterek is.

Egy másik kormányrendelet lehetővé teszi szabadtéri rendezvények – többi között sportrendezvények, kulturális rendezvények, színházi előadások, kiállítások, cirkuszi előadások – megtartását.

Az újságírói megkeresések között felmerült: mennyi az esélye a gyógyult betegeknél a visszaesésnek. Elhangzott, ha valaki átesik a fertőzésen, akkor a szervezetében olyan ellenanyagok képződnek, amelyek más vírusok esetében megakadályozzák az újrafertőződést. Az állatkísérleteket is alapul véve, az, aki már átesett a betegségen, hosszú hetekig, hónapokig védett marad az újrafertőződés ellen. Annyi idő még nem telt el, hogy azt meg tudják mondani, mi várható, mi történik a továbbiakban. A jó hír az, hogy itt nem újrafertőződésről van szó, hanem egészen egyszerűen ilyen hosszú a gyógyulási idő.

Kérdés volt az is, a szabadtéri rendezvényeken vizsgálni kell-e a közönség esetleges fertőzöttségét, a tüneteket? Az életbe lépett kormányrendelet alapján a stadionok, a színházak a mozik rendezvényeik megtartásához a szervezőnek kell a feltételekről gondoskodni, ez az ő felelőssége, mondta Kiss Róbert. Ahogy az is, hogy betartassa a védelmi intézkedéseket a rendezvény helyszínén, aki a szabályokat megszegi, eltávolítható. A szervezőnek nincs felelőssége, lehetősége arra, hogy a résztvevők fertőzöttségét vizsgálja, de kérik a látogatókat, hogy egészségesen menjenek ezekre.

(A borítóképen: Megtarthatók a szabadtéri rendezvények – illusztráció)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában