Ünnep

2020.05.11. 18:30

A közlekedési kultúrát ünnepeljük

A kulturált közlekedés az alapja mindennek, megyénkben is ezt az elvet vallják május 11., a közlekedési kultúra napja alkalmából.

Horváth Imre

A közlekedés az egyik fő légszennyező

Forrás: ÉM

A közlekedési kultúra jól ismert, létező fogalom, amelynek kialakítása és elmélyítése nemzeti ügy. Nemcsak azért, mert kulturált körülmények, valamint udvarias és előzékeny emberek között jó érzés közlekedni, hanem azért is, mert a kulturált közlekedés biztonságosabb is. Ennek felismerése vezetett oda, hogy a szaktárca és társszervezetei a civilekkel karöltve először 2015. május 11-én kezdeményezték „A közlekedési kultúra napja” elnevezésű esemény megtartását.

Az esemény hagyománnyá vált és azóta minden évben, – így 2020-ban is május 11-én –, a hazai közlekedési kultúra és biztonságos közlekedés ügye iránt elkötelezett partnerszervezetek figyelem felhívással élnek a közlekedők irányába.

A közlekedési kultúra napját, mint a „kultúra – partnerség – tisztelet – egymásra figyelés – biztonság” mottóra alapított országos rendezvény május 11-én immár hatodik alkalommal rendezik meg, idén rendhagyó módon online formában. A nap szlogenje: „A biztonságé az elsőbbség”.

Közösen kell tenni

A közlekedési kultúra napjának célja, hogy minden nap a biztonságos kulturált közlekedés napja legyen. A rendezvény küldetése a biztonság- és környezettudatos közlekedési magatartásformák széles körű elterjesztése, a kulturált közlekedés iránt fogékony lakosság széles körű bevonása, valamint a toleráns, partnerségen alapuló, egymásra és önmagára odafigyelő közlekedési kultúra sokszínűségének bemutatása, színvonalának emelése. Tágabb értelemben pedig a közlekedési építmények (utak, vasutak, hidak, buszpályaudvarok, vasútállomások, kikötők, repülőterek), a közlekedési járművek, folyamatok és jelzésrendszerek műszaki, technikai vívmányait és kulturális értékeit is magába foglalja.

Az elmúlt időszakban hazánk jelentős eredményeket ért el a közeledésbiztonság javítása terén, de a tartós, további javulás újabb erőfeszítéseket, az eddigi eredményes balesetmegelőzési tevékenység megtartása mellett újszerű megközelítéseket is igényel – hívja fel a figyelmet a megyei rendőr-főkapitányság. Az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a B.-A.-Z. Megyei Balesetmegelőzési Bizottság évtizedek óta sokat tesz a közlekedés biztonságáért, a balesetek megelőzéséért.

A rendőrség azonban az eredmények javításához kevés. Közösen kell tenni – többek között – a biztonsági öv viselésének propagálása, az ittas járművezetés és a sebességtúllépés visszaszorítása érdekében. Az európai szintű közlekedési morál mintáit valamennyi közlekedőnek önkéntesen követnie kellene, hogy a közlekedési kultúránk jó irányba változzon.

Odafigyelés nélkül nem megy

Az, hogy Magyarországon, ezen belül a mi megyénkben is jobb legyen a közlekedési helyzet, a közlekedő partnerek, az egyének pozitív hozzáállása kell. Meg kell érteni, hogy a KRESZ rendelkezései kötelező érvényűek, az egyénnek nincs mérlegelési lehetősége, azt következetesen be kell tartani! Ezen felül a partnerség, a másik közlekedő segítése, az udvariasság, felelősség, előzékenység mind-mind szükségesek a kulturált közlekedéshez. Fontos a biztonsági eszközök használata, az utasokra való odafigyelés, a példamutatás. Most jó leckét ad a járvány, hogy életünk, ezen belül a közlekedési morálunk, a közlekedési kultúránk is nagyobb odafigyelést, és egyetemes összefogást igényel – mutat rá a megyei rendőr-főkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában