nyelvi érettségi

2020.05.09. 18:30

A diákok is tudják, hogy fontos a nyelvtanulás

Nyelvi érettségi után mennyit kell még tanulni egy nyelvvizsgához? Tanárokat kérdeztünk.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Sokan már nyelvvizsgával a zsebükben oldották meg a nyelvi érettségi feladatsorait. Vannak, akik a középiskolai évek alatt megszerzett tudással felvértezve próbálják meg a nyelvvizsgát. Arra a kérdésre, hogy milyen nyelvi szinten van egy érettségi előtt álló diák, tapasztalattal rendelkező tanárok adják a választ.

Pozitív hozzáállás

– A nyelvtanuláshoz való hozzáállás a diákok részéről pozitív – mondja Szamosfalvy Tamás, a Herman Ottó Gimnázium angoltanára. – A nyelvek fontosságát a diákok sokszor maguk is érzik. A tankönyv feladatait érdemes kiegészíteni érdekes, autentikus szövegekkel, az adott ország kultúrájának mélyebb megismertetése is motiváló lehet. Érdemes az érdeklődési körüknek megfelelő élethelyzeteket kialakítani, naprakész cikkekkel, feladatokkal is foglalkozni. Diákjaink túlnyomó többsége legalább középfokú nyelvtudást ér el az érettségi idejére. Nyilván vannak olyan tanulók is, akiknek nehézséget okoz egy nyelv elsajátítása, ezért vannak külön szakköri órák, ahol további lehetőség van a gyakorlásra.

Bíróné Várhegyi Judit, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium oktatója is szerencsésnek mondhatja magát, mivel szinte kivétel nélkül ambiciózus, motivált diákokat taníthat, akiknek kedvük van a nyelvtanuláshoz, és céljaik is vannak vele.

– Anyagrésztől függően persze átmenetileg lankadhat a lelkesedés, de hamar átlendülnek az ilyen rövidebb szakaszokon. Nyolc évfolyamos gimnáziumunkban az 5–6. évfolyamokon nagyon sikerorientáltak, és nagyon szeretik megmutatni, amit tudnak. A 7–8. évfolyamokon már értik, hogy miért kell idegen nyelvet tanulni és jól tudni, még akkor is, ha nehezedik a megtanulandó szerkezetek, kifejezések sora. A felsőbb évfolyamokon már egyértelműen kialakul az önálló tanulásukért, a saját fejlődésükért érzett felelősség bennük – fogalmaz Bíróné Várhegyi Judit.

Meg kell érni a vizsgára

– Ma már nem ritka, ha valaki a 8. évfolyam végén B2 középfokú nyelvvizsgát tesz, de szerintem nem kell ezzel sietni, meg kell érni egy vizsgára. A tagozaton tanuló diákok általában a 9. évfolyam során vagy végén, illetve a 10. évfolyam elején vizsgáznak sikeresen középszinten. Ők a gimnáziumot C1-es felsőfokú nyelvvizsgával szokták elhagyni. Megértik, hogy ha adott a lehetőség, akkor a középiskolai évek alatt kell használható nyelvtudást szerezni. A nem tagozatos diákjaink általában az érettségi előtt szerzik meg a B2 nyelvvizsgájukat, elvétve az érettségi után – mondta el az Észak-Magyarországnak.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában