obszcén üzenet

2020.04.02. 20:00

Tanári hozzászólás a becsületsértés határán

Döbbenten osztogatják a közösségi oldalon a miskolci pedagógus obszcén szavait.

Hegyi Erika

Forrás: pixabay.com

Nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt a közösségi oldalon egy miskolci tanár. Erre Homonnay Gergely író hívta fel a figyelmet (szintén a közösségi oldalon), azzal a megjegyzéssel, hogy az illető pedagógus „taníthat ma Magyarországon gimnáziumban, ő viszont nem”. Az igencsak arcpirító szavakat az író szerint az váltotta ki, hogy a tanár kérdésére ő felsorolta, hol vannak a járvány idején a „sorosista” szervezetek. Azt nem tudni, hogy Homonnay Gergely miként kommentelt, mert azt nem posztolta. Kiderült, az obszcén szavakat használó tanár a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium tantestületének a tagja.

A gimnázium reagált a közösségi oldalon keringő posztra. Az iskola honlapján a következő sorok olvashatók: „Március 29-én délután a Miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium vezetőségének tudomására jutott, hogy kollégánk obszcén üzenete kering a közösségi oldalon. Miután a történés a kollégánk magánügye, a következményei viszont érintik az iskola nevelőtestületét és tanulóit, szükségét érezzük közzétenni, hogy az esettől az iskolavezetés és a gimnázium minden dolgozója teljes mértékben elhatárolódik. Az ügy kivizsgálása érdekében megteszem a szükséges lépéseket” – írta Fridrikné Várhegyi Renáta intézményvezető.

Az intézményvezetőtől szerettük volna megtudni, milyen lépéseket tesz ezután, és hogy milyen etikai szabályok vonatkoznak a pedagógusokra, de mint mondta, az ügy kivizsgálása folyamatban van, ezért egyelőre nem szeretne semmit hozzáfűzni.

Mélységesen frusztrált

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke viszont kifejtette: a tanár által használt kifejezések messze meghaladják azt, amikor stílusértékén megkedvelünk egy-egy vastag kifejezést. Ezek a szavak már a becsületsértés fogalmát is kimeríthetik.

– Akik ilyen kommentben élik ki magukat, mélységesen frusztráltak lehetnek. Az illető pedagógus közösségi oldalon tett reagálásával megsértette a közalkalmazotti jogviszonyából adódó magatartást és az etikai kódexet. Viselkedésének következménye fegyelmi tárgyalás is lehet. A Miskolci Tankerületi Központnak ugyanis van kollektív szerződése, és ennek mentén az intézményvezető indíthat fegyelmi eljárást, és lefolytathatja a vizsgálatot. A munkaviszony létesítése és annak megszüntetése azonban a tankerület főigazgatójának a jogköre, így ha az ügy vizsgálatának végén utóbbi bekövetkezik, ahhoz már a tankerület vezetőjének döntése szükséges – világított rá a PDSZ elnöke.

Hozzátette: a pedagógusok magánemberként sem viselkedhetnek a jogszabályoktól eltérően. Ha becsületsértési eljárás kezdődik, akkor valószínűleg azt is vizsgálja majd a bíróság, hogy a másik fél milyen stílusban és milyen kifejezéseket használva válaszolt. Ha az ő stílusa is hasonló volt, akkor az enyhítő körülménynek számíthat.

Szűcs Tamás szerint, mivel a közösségi oldalon megjelent kifejezések kimerítik a becsületsértés fogalmát, az iskolának hivatalból el kell indítania a fegyelmi eljárást anélkül, hogy valaki feljelentést tenne.

A szóban forgó pedagógust levélben kerestük, de kérdéseinkre nem válaszolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában