Ózdi járás

2020.04.10. 19:00

Széles összefogással segítenek

Az önkormányzat, a politikai szervezetek és a civilek is erejükhöz mérten segítik a járvány elleni védekezést.

Marosréti Ervin

A hetekkel ezelőtt bevezetett korlátozások jelenleg is érvényben vannak Ózdon. A település polgármestere a koronavírus-járvány lassítása érdekében még korábban bezáratta a helyi piacot, valamint a köztéri játszóterek sem látogathatók. Az önkormányzat emellett folyamatosan igyekszik segítséget nyújtani azoknak az általuk működtetett intézményeknek, amik a védekezés szempontjából a frontvonalban vannak.

Maszkok a szervezeteknek

– Előbb a rendőrségre, majd a mentőállomásra, legutóbb pedig az Ózd és Térsége Polgárőr Egyesület dolgozóinak vittünk szájmaszkokat – fogalmazott Janiczak Dávid polgármester. – Sajnos továbbra is hiány van a megfelelő védettséget nyújtó, nagy tételben és normál áron megvásárolható védőfelszerelésből. A mostani 500 darabos szállítmányt Miskolcról tudtuk beszerezni. Több céggel is kapcsolatban vagyunk, remélem, hogy hamarosan a lakosság részére is beszerezhetünk majd maszkokat.

Az ózdi polgármester azt is bejelentette, hogy hétfőtől az egészségügyi dolgozók ingyen utazhatnak a helyi buszjáratokon, a menetjegyek árát az önkormányzat ettől a héttől átvállalja a munkavállalóktól. Fontos ugyanakkor, hogy mindenki tartsa magánál a szükséges igazolványokat vagy a fenntartó által kiadott igazolást.

Az ózdi képviselő-testület, valamint a bizottságok belsős és külsős tagjai egymás után jelentik be az általuk kezdeményezett jótékonysági akciókat. Az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság a városüzemeltetési feladatokat ellátó céget segíti, több mint kétszázezer forinttal. Ebből az összegből olyan fertőtlenítőszereket vásárolnak, amelyek felületekre, valamint kézfertőtlenítésre is használhatók. Ez azért is fontos, mert a köztisztasági munkacsoport folyamatosan tisztítja a városban található buszmegállókat, köztéri padokat és korlátokat, mégpedig azért, hogy a fertőzésveszélyt elhárítsák.

Az ÓTSZEGYII-t segítik

Az Egészségügyi és Szociális Bizottság is átérezte a koronavírussal szembeni küzdelem fontosságát: a kilenctagú grémium belső és külsős tagjai közül heten – valamint a város polgármestere és alpolgármestere – csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, amelyet Zsuponyó Anett elnök indított el. A kistérségi fenntartású intézményt igyekszenek anyagilag is segíteni, hiszen az egészségügyi alap, valamint a szociális ellátás hozzájuk tartozik Ózdon.

– Az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény (ÓTSZEGYII) dolgozói gondoskodnak az idősekről, feladatuk többek között a házi segítségnyújtás, az étkeztetés, a nappali melegedő, valamint az éjjeli menedékhely működtetése – tette hozzá Zsuponyó Anett. – Ezekben az időkben számos többletfeladat hárul rájuk, hiszen vigyázniuk kell azokra a szépkorúakra, akiket leginkább fenyeget a koronavírus veszélye. A szociális szférában dolgozók a frontvonalban harcolnak nap mint nap, sok esetben rajtuk múlik a megelőzés. Ezért is fontos, hogy a szükséges mennyiségű és minőségű védőfelszereléssel el legyenek látva.

Gál Katalin, az ÓTSZEGYII igazgatója arról adott tájékoztatást, hogy kellő menynyiségű fertőtlenítőszerrel rendelkeznek, de egyéb területen bőven van megoldásra váró feladatuk. A bizottság által biztosított 140 ezer forintos anyagi hozzájárulásból gumikesztyűt és maszkot tudnak majd vásárolni, mert a vírus csoportos és tömeges terjedése idején ebből kell a legtöbb.

Szoros együttműködés

A kormányzati és az önkormányzati döntések összehangolása és leghatékonyabb végrehajtása érdekében a város és a térség országgyűlési képviselője, valamint a település polgármestere szorosan együttműködik egymással. Riz Gábor és Janiczak Dávid többször is egyeztetett már napi aktuális kérdésekben. A Fidesz–KDNP helyi képviselői pedig elsősorban az Almási Balogh Pál Kórháznak és az állami fenntartású intézményeknek nyújtottak segítséget. Az elmúlt napokban ételt vittek az egészségügyi dolgozóknak, figyelemfelhívó kampányt indítottak és segítőcsoportot szerveztek. Fertőtlenítőszert vásároltak és anyagilag is segítették az ózdi kórház alapítványát.

Megmozdult falvak

Az Ózd környéki falvak közül Arlóban és Csernelyben is összefogtak a helyiek, hogy segítsék a koronavírus elleni védekezést. Mindkét településen átérezték, hogy legnagyobb hiány a maszkokból van, ezért ennek a gyártásához láttak hozzá.

– Naponta több száz szájmaszk készül ózdi és csernelyi varrónőknek köszönhetően – erősítette meg Riz Gábor országgyűlési képviselő. – Az első darabokat az Ózdi Rendőrkapitányságra vittem el. A következő napokban azok kapnak az elkészült maszkokból, akik alapszolgáltatásként végzik napi feladataikat. Arlóban működik egy kézművesház és egy szövőműhely is, ezekben az időkben összevonták a tevékenységüket, és ugyancsak maszkokat varrnak, ami nagy segítség a környéken élőknek, dolgozóknak.

Az ózdi lakosság is aktív a segítségnyújtás terén. A közösségi portálon egy licitoldalt hoztak létre, ahová napi szinten is sok felajánlás érkezik. Az elmúlt két hétben majd’ nyolcszázezer forint gyűlt össze a kórház alapítványának részére, de ez összeg azóta tovább nőtt.

(A borítóképen: Az idősek számára az ebédkihordás is zavartalanul működik Ózdon| Fotó: Marosréti Ervin)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában