Állatvilág

2020.04.28. 18:00

Rágcsálók: érzékenyek, influenzára hajlamosak

A rágcsálófélék fogékonyak a vírusfertőzésekre, ezért gondozásukat csak tiszta kézzel szabad végezni.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Bár jelenlegi tudásunk szerint a rágcsálók nem terjesztik a koronavírus emberre is veszélyes változatát, az influenza típusú megbetegedésekre hajlamosak.

– Mindig ajánlott a kézmosás járványtól függetlenül is, mielőtt rágcsálóinkkal foglalkoznánk – mondta Brezovszky Ákos rágcsálótenyésztő. – A törpehörcsögöket például, ha sokat simogatjuk, akkor csapzott lesz a szőrük, mert a kezünkről a zsiradékot rávisszük. Összetépkedett papírtörlőkendőből fészket csinálnak, és a papír felszívja a zsiradékot. A csincsilláknak és a deguknak pedig kvarchomokkal teli fürdőedényt kell adni. Szívesen hemperegnek benne, hogy megelőzzék a szőrük összetapadását.

– Aki influenzás, az semmiképpen ne fogdosson kisemlősöket, mert, ha elkapják a fertőzést, nagyon legyengülhetnek, sőt meg is öltheti őket. Az influenzavírus képes elpusztítani egy egész család hörcsögöt. Ha mégis megtörtént a baj, a kisállatok prüszkölnek, bágyadttá és étvágytalanokká válnak. Gyógyításuk gyakran nagyobb költséget emészt föl, mint, amennyibe maga az állat került. Szinte csak vitamincseppekkel és injekcióval lehet bármi javulást elérni náluk. A deguknak és a patkányféléknek jobbak a túlélési esélyeik, mint a tengerimalacoknak és a hörcsögöknek – magyarázta a szakértő.

Nemcsak az influenzára, hanem a megfázásra is hajlamosak a rágcsálók.

– Aranyszabály, hogy a rágcsálók nem bírják a huzatot. A legjobb, ha félárnyékos, légmentes helyre tesszük a ketrecüket, terráriumukat. Sőt a hörcsögök a sötétségben is jól érzik magukat, mert táplálékállatként így nagyobb a biztonságérzetük – hangsúlyozta a tenyésztő.

(A borítóképen: Brezovszky Ákos és egy csincsilla)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában