Élet a karanténban

2020.04.17. 10:00

Mire lehet jó a bezártság?

Homonna György: mindig mondom, egy műnek érnie kell.

Hajdú Mariann

Forrás: ÉM

Fotó:

Homonna Györgynek márciusban nyílt volna kiállítása a színészmúzeumban, ami a koronavírus-járvány miatt elmaradt.

Az egészség számít

– Meg kell tanulni, hogy az egészség mindent felülír. Készíthet valaki jó műveket, lehet nívódíjas, bármi, de ez mind nem számít. Az egészség számít. Én így fogtam fel, vagyis nem okozott semmiféle negatív érzést bennem, hogy nem lesz kiállítás. Elfogadtam. Úgy beszéltük Mikita Gáborral, a színészmúzeum vezetőjével és Vass Tibor költővel, aki megnyitotta volna, hogy ha túl leszünk a járványon, akkor az enyém lesz ott az első kiállítás – mondja a képzőművész. Megjegyzi, a tárlat anyagával már majdnem kész volt, de most mást helyezett az előtérbe. Más lett fontos.

Kérdezzük mi, és ő válaszol, a családra, az ismerősökre figyel, és tanít. A miskolci Avasi Gimnázium rajztanára, a rajztagozat vezetője.

– A digitális átállás nem volt könnyű, sem a tanároknak, sem a diákoknak, de kezdünk belejönni. Úgy érezzük, ötször annyi munka van benne, mint egyébként.

Magyarázza, nehéz úgy festeni, rajzolni, hogy csak fotón láthatja az eredményt.

– Majdnem olyan, mint gáz­álarcban ibolyát szagolni – érzékelteti. – A festék attól igazi, hogy kiöntöm, illata van, bele tudok markolni, ugyanezt a számítógépen nem tudom megcsinálni. De majd megcsináljuk azt is újra. És pozitív hozadéka is lesz mindennek.

Újabb készségek

Firtatjuk, mire gondol, és a tanár megjegyzi, észrevette, hogy bár a digitális világban élnek, azért sok mindent nem tudnak a diákok. Például – az egyébként egyszerű dolgot – egy fájlt átnevezni. Az egyik lánynak élő közvetítésben, Messengeren magyarázta el. Úgy látja, ezekre a hiányosságokra most fény derül, vagyis a digitális tudásuk is fejlettebb lesz.

– A kiállítási anyag most vár a műteremben – térünk vissza a tárlatra. – Nem baj, egyébként is mindig mondom, egy műnek érnie kell.

Homonna György elárulja, folyamatosan javítgat rajtuk, ez egyébként is jellemző rá, régi műveibe is bele-belenyúl, gyakran változtat.

A márciusra tervezett kiállítás lehetőségét egyébként egy pályázaton nyerte: a VII. Nemzetközi Spanyolnátha Küldeményművészeti Bien­nálén lett a Spanyolnátha Mail Art fődíjasa. A kiállítás címe Latinovits@Ruttkai75-20 lesz. Elárul egy-két titkot: fontos szerepet kap például a számmisztika, amivel egyébként is szeret játszani műveiben. 17 kép, mindegyiknek centire meglesz a helye a színészmúzeum kiállítóterében.

– Szerencse, hogy még mindegyiken tovább dolgozhatok.

– Akkor talán ez is pozitív hozadéka a mostani bezártságnak – jegyezzük meg.

– Igen, azóta is jönnek a gondolatok. A karantén nélkül meg sem születtek volna – fogalmaz.

(A borítóképen: Homonna György szerint most az egészség a legfontosabb)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában