Koronavírus

2020.04.14. 12:00

Mint ahogy eddig

Központi és helyi intézke­dések a tűzoltók és csa­lád­tagjaik érdekében.

Horváth Imre

Vannak olyan munkakörök, amelyekben jelentős változást hozott a kialakult járványügyi helyzet, a bevezetett intézkedések, korlátozások, és vannak olyanok is, amelyekben komoly problémákat okozott. A katasztrófavédelem egyik kategóriába sem tartozik, a korábbi rendnek megfelelően végzik a munkájukat.

„A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya különleges közszolgálati jogviszonyban látja el a feladatait. Ez a jogviszony sajátos értelmet nyer veszélyhelyzet kihirdetése esetén. A koronavírus-járvánnyal összefüggő feladatok végrehajtására a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője intézkedési tervet adott ki, amely az ország minden katasztrófavédelmi igazgatóságára egységesen határoz meg konkrét feladatokat. Ilyen például az állomány védőeszközökkel történő ellátása, tájékoztatása, figyelemfelhívás a fertőzés elkerülésének lehetőségeire, a laktanyák gyakoribb időközönként történő fertőtlenítése. Az intézkedési tervben foglaltakon túl számos helyi intézkedés is életbe lépett, hogy minimalizáljuk a fertőzés lehetőségét, óvjuk kollégáink és családtagjaik egészségét. A járványügyi helyzet a mentő tűzvédelem zavartalan ellátását nem befolyásolja a megyében. Kollégáink a nap huszonnégy órájában segítenek, ha szükség van rájuk” – tájékoztatott megkeresésünkre Dojcsák Dávid c. tű. százados, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője.

Hozzátette: amennyiben a helyzet indokolja, úgy – más veszélyhelyzetekhez hasonlóan – a tűzoltók szolgálatszervezésének tekintetében lehetőség van a szolgálati rend megváltoztatására a szolgálat­ellátás zavartalanságának biztosítása érdekében.

(A borítóképen: Tavasszal a szárazfű-tüzek adnak sok munkát a tűzoltóknak (illusztráció) | Fotó: ÉM-Archívum)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában