Húsvét

2020.04.13. 12:30

Jövőre majd nagyobb lesz az ünnep

Most máshogy készülnek a húsvéti hagyományok ápolására

Tóth Balázs

Fotó: Beregi László

Az elmúlt évtizedekben a Tardi Hagyományőrzők mindig rendeztek húsvéti vendégvárást szagos vizes locsolkodással. Az utóbbi években pedig a Matyó Húsvéton, majd a Diósgyőri vár húsvéti rendezvényén léptek föl.

Barka, kalács, sonka

Nem maradt el a tardi húsvét – de az idei év kivétel lesz.

– Katolikus közösségben a nagyheti húsvéti felkészülést is mindig megtartották Tardon – mesélte Szikszai Imre, a hagyományőrző együttes vezetője. – Virágvasárnap a barkaszenteléssel kezdődött a hét, a barkát hazavitték a hívek, de az udvarban, a kertben szúrták ki gonoszűző céllal. Nagypéntek volt az ünnep, szombaton feltámadási körmenetre mentek, majd a templomból a temetőbe gyalogoltak imádkozva a hívek. Idén ez az esemény

is elmarad.

A vallási ünnep mellett a népi hagyományok is jelen vannak a mai napig. A családok különféle, főleg fonott kalácsot sütnek, sonkát, kocsonyát főznek az ünnepre. Ezeket megszenteltetik a misén, de erre idén nem lesz mód.

– Ma ugyan kevesebben járnak templomba, de az ünnepek kitüntető figyelmet kapnak, az emberek elmennek misére – folytatta Szikszai Imre, aki szerint a tojásfestés hagyományát is tartják Tardon. Itt ugyanakkor nem készítettek olyan színeseket, mint Mezőkövesden. Ki-ki a maga módján színezte az ajándékot, voltak, akik növényi levelek mintával díszítették a tojásokat.

Mozgalmas húsvéthétfő

– A hétfő volt az igazán mozgalmas. A férfiak, legények ekkor mentek locsolkodni csapatostól, a lányokat a kúthoz vonszolták, vízzel locsolták meg őket. Voltak helyben elterjedt locsolóversek is. A háziakat kis mondókával köszöntötték a locsolók, utána engedték be őket – mesélte Szikszai Imre.

Hozzátette: idén az ünnep nagyon befelé fordulós lesz. Sok mindenben változás történt, de jövőre annál nagyobb elánnal fognak ünnepelni az emberek. Mint mondta, idén a készülődés is más Tardon, mint korábban.

(A borítóképen: Tardi Hagyományőrzők a Diósgyőri várban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában