új kerékpárút

2020.04.17. 14:00

Bővülő kerékpárút-hálózat

A Szentpéteri kapuban folytatódott a városi kerékpárút-hálózat fejlesztése Miskolcon.

Szaniszló Bálint

Fotó: Bujdos Tibor

A koronavírus-járvány ellenére az elképzelések szerint építik a kerékpárutat Miskolc ipari területe felé. Ezáltal mintegy 6 kilométernyi új út készül a két keréken közlekedőknek.

Ezzel lényegében új szakaszába lépet a város kerékpárút-fejlesztési stratégiája. A Szentpéteri kapu teljes hoszszán még az idén elkészül a belváros közvetlen környékét és a Mechatronikai Ipari Parkot összekötő új kerékpárút, mely a két keréken közlekedők dolgát teszi könnyebbé és biztonságosabbá.

Két éve kezdődött Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata még 2015- ben tett szert közel 500 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatásra, amelyből lényegében 2018-ban kezdte meg a kerékpárúthálózat bővítését.

Az ipari területre vezető szakasz részben kerékpáros nyom felfestésével, részben forgalomtól elválasztott új gyalog- és kerékpárút építésével alakul ki. A kerékpáros nyom kialakítása és az ezekhez kapcsolódó fejlesztések még 2018-ban elkészültek a Bacsinszky utca – Bogáncs utca, az Erzsébet királyné útja – Harsányi út, illetve a Lavotta utca – Déli utca közötti részeken, valamint a repülőtéri út egyes szakaszain.

Örökölték a projektet

A nyomvonal kijelölése és véglegesítése még az előző önkormányzat idején, 2018- ban megtörtént. A jelenlegi városvezetés minden lehetőséget megvizsgálva próbálta elkerülni a fakivágásokat, felmerült új nyomvonal lehetősége, az eredeti módosítása, ám minden esetben kiderült, nincs mozgástér az előző városvezetéstől „örökölt” projektben.

A Szentpéteri kapuban futó szakasz munkálatai egyébként idén március első felében elkezdődtek, első fázisként a nyomvonal kitűzésével, illetve ennek környezetében lévő fák kivágásával.

Ezen fák 90 százaléka a Szentpéter kapui temető előtti szakaszon található. Szakértők megállapították, a fák részben elszáradt, elhalt, részben tájidegen fajták.

Új fák és bokrok

Miskolc elkötelezetten környezetbarát, ezért az új kerékpárút mentén és annak környezetében a kivágandó növények mintegy háromszorosát ülteti el az önkormányzat, mely munkálat már a fakivágással egy időben megkezdődött. Várostűrő, úgynevezett „többször iskolázott”, 2-2,5 méter magas fajtákat ültettek, ültetnek a területen, a fákon kívül pedig 110 cserje, bokor teszi majd szebbé, zöldebbé a Szentpéteri kapu városrészt. Összességében a kivágott fák háromszorosát ültetik vissza.

(A borítóképen: Dolgoznak a munkagépek a Szentpéteri kapuban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában