jégkármérséklő rendszer

2020.04.20. 19:30

Évente többmilliárdos kárt előz meg a rendszer

Elindult az országos jégkármérséklő rendszer.

Forrás: Dreamstime/illusztráció

Üzembe helyezte az országos jégkármérséklő rendszert szerdán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a védekezés szeptember 30-ig tart.

A kamara közleménye szerint a jégkármérséklő rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban, emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd. Kiemelték, hogy idén a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében a regionális telephelyeken és a generátorpontokon is szigorú, az emberi kontaktusok minimalizálását, illetve a fertőtlenítőszerek, a szájmaszkok és a gumikesztyűk használatát, továbbá napi többszöri fertőtlenítést előíró szabályokat vezettek be. A védekezési időszakhoz rendelkezésre áll elég mennyiségű ezüst-jodid-hajtóanyag, amelyből a kezdéshez szükséges tételeket a manuális generátorokkal együtt ki is szállították a kezelőkhöz.

Ismertették, hogy a rendszer tavalyi, 169 napos védekezési szezonjában országos szinten 101 napon kaptak riasztást (átlagosan heti négy napon) a generátorkezelők. A megyei adatok alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye a csúcstartó, ahol 447 órát üzemeltek a generátorok, míg a legkevesebbszer, 227 órán át Győr-Moson-Sopron megyében kellett bekapcsolva tartani.

A rendszer 2019-es, második üzemelési évében a gazdálkodók 37 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ami nagyjából a fele a 2017-es, utolsó országos védekezés nélkül töltött év értékének. A jégkár aránya az összes bejelentett mezőgazdasági káron belül 2018-ban és 2019-ben 13 százalék alatt maradt, míg a 2015–2017-es átlag 32 százalék felett volt – tették hozzá.

(A borítóképen: Jelentősen mérsékelhetőek a károk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában