Koronavírus

2020.04.17. 13:00

Egy lépéssel a járvány előtt

A Semmelweis mellett három tagkórházát is felkészíti a koronavírusos betegek fogadására a megyei kórház.

Novák Krisztina

Fotó: Bujdos Tibor

Szerdán tette közzé a weboldalán és Facebook-oldalán a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház azt a közleményt, amelyben arról tájékoztatták a lakosságot, hogy felkészítik a koronavírusos betegek fogadására a mezőkövesdi, a szikszói, valamint a Szent Ferenc Tagkórházat is. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban, többek között erről kérdeztük dr. Révész Jánost, a kórház főigazgatóját.

Változatlan munkarendben

„Az említett három kórházban lehetőségeinkhez mérten maximálisan felszabadítjuk a fekvőbeteg-kapacitásokat, illetve a betegágyakat felkészítjük a Covid-fertőzött betegek fogadására” – válaszolta dr. Révész János arra a kérdésre, amelyben kértük, hogy pontosítsa, teljes kiürítést jelent-e az, hogy felkészítik a betegek fogadására a kórházakat. „Ezen a területen kiemelt fontosságú a megfelelő orvosi gázok rendelkezésre állása. Elsősorban az oxigénkiállások felülvizsgálata – a megfelelő oxigéntartály biztosítása és szükség esetén a sűrített levegővel történő ellátottság – annak érdekében, hogy ha szükségessé válik, az ágyak mellett légzéstámogató eszközöket tudjunk működtetni. Mindhárom telephelyen a járóbeteg-rendeléseket változatlan munkarendben üzemeltetjük tovább, és gondot fordítunk arra, hogy a járóbetegek, valamint az esetlegesen későbbiekben érkező fekvőbetegek esetében a betegutak ne kereszteződjenek” – fűzte hozzá.

Érdeklődésünkre tudatta, egy járvány lefolyása mindig három szakaszból áll: egyedi megbetegedések, az ebből kialakuló csoportos, majd tömeges megbetegedések. Hangsúlyozta: fontos, hogy a járványügyi felkészülés során az egészségügyi ellátórendszer az aktuális státusznál mindig egy lépéssel előrébb járjon, ezért nem elég az, hogy a Semmelweis Tagkórház már járványkórházként működik.

„Tehát az egyedi megbetegedések időszakában már felkészülünk a csoportos megbetegedések időszakára, és a csoportos megbetegedések időszakában – azaz jelenleg – készülünk fel a tömeges megbetegedések ellátására. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tömeges megbetegedések be is következnek majd, hiszen ezek megelőzését szolgálják a különböző járványügyi intézkedések, például a kijárási korlátozás. A megyében tett intézkedések nem egyediek, az ország valamennyi kórháza hasonló módon készül fel a tömeges megbetegedések ellátására, ami a fekvőbeteg-kapacitások 50 százalékának átcsoportosítását jelenti erre a célra” – tudatta a főigazgató.

Miért nem a Vasgyári?

A szerdán megkezdett intézkedésekről a megyei kórház Facebook-oldalán közzétett tájékoztató alatti kommentekben többen is azt firtatják, miért nem az egykori Vasgyári Kórházat alakítják át.

„A betegfogadó egységek kijelölésénél speciális járványügyi szempontokat is figyelembe kell vennünk. Ilyenek például az adott épület építészeti adottságai, a kórtermek száma, az alapterületre jutó ágyak száma és – ami jelenleg a legfontosabb –, az orvosi gázellátó rendszer kiépítettsége. Ezeket a szempontokat figyelembe véve a Szent Ferenc Tagkórház alkalmas az esetlegesen járvánnyal érintett betegek ellátására, míg a diósgyőri telephely jelen infrastrukturális körülményei nem teszik ezt lehetővé, és ezek átalakítása reálisan nem is mérlegelhető opció” – hangzik a válasz.

Tíz százalék alatt

Arról is kérdeztük, mennyi betegre számítanak, ami ilyen nagyságrendű intézkedést tesz szükségessé?

„Ez a felkészülés a legnagyobb körültekintés és gondosság elvének megfelelően hozott intézkedés arra az esetre, ha tömeges megbetegedések fordulnának elő. A kormányzat és az egészségügyi ellátórendszer célja azonban az, hogy az elsődleges védvonalat képező járványügyi, közigazgatási intézkedések a járványt lassítsák és lehetőség szerint a csoportos megbetegedések ne alakuljanak át tömeges megbetegedéssé, vagy ha igen, az aktuális esetszám alacsony legyen. Látható, hogy ezek az intézkedések eddig elérték céljukat, a járvány terjedése lelassult, napi szinten az előző napi megbetegedések számához viszonyítva a növekmény immáron tartósan átlagosan 10 százalék alatt marad, ami azt jelenti, hogy a járvány lefolyását sikerült kontrollált mederbe terelni – jelezte a főigazgató.

(A borítóképen: A miskolci Szent Ferenc Tagkórház| Fotó: Bujdos Tibor)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában