Névadási vita

2020.04.26. 09:00

Diósgyőr: kinek lesz szobra?

Régóta folyik a vita, hogy miért a pápa nevét kapta az új diósgyőri tér, és hogy kinek állítsanak ott szobrot.

Hajdú Mariann

20200219 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Építkezés a II. János Pál pápa téren.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Miért II. János Pál pápa nevét kapta Diósgyőr leendő főtere és miért a pápa szobrát kívánják elhelyezni a térre? A több mint öt éve feltett kérdés újra napirendre került.

Új nevet szeretnének

Február közepén találkozott a Diósgyőri Lokálpatrióta Kör több tagja Varga Andrea Klára alpolgármesterrel, a találkozót a lokálpatrióták levele hívta életre. Szeretnék ugyanis elérni, hogy változtassák meg Diósgyőr új terének nevét, amely jelenleg a pápa nevét viseli, és hogy Diósgyőrbe a városrész történelmi múltjához kapcsolódó szobrokat állítsanak. Szerintük ugyanis a tér arculatának inkább a városrész múltjához kellene igazodnia. Márpedig Diósgyőr és a vár a középkorban királyi központ volt, Nagy Lajos király és családja sokat tartózkodott itt, ezért a térhez ehhez kapcsolódó név illene jobban.

– Az egyeztetés jó hangulatú, nyitott volt – mondja dr. Rózsa György főlevéltáros, helytörténész, a lokálpatrióta kör egyik vezetője. Úgy volt, a megbeszélés áprilisban folytatódik, ám a járvány kitörése miatt elhalasztották.

Először 2015-ben

A lokálpatrióták egyébként 2015-ben írták meg első levelüket az akkori városvezetésnek, akkor arról sajtótájékoztatón számoltak be. Egyfajta szakmai ajánlás volt a levél, miszerint nem értenek egyet azzal, hogy II. János Pál nevét kapta a tér (ez egyébként egy 2013-as közgyűlési döntés eredménye, amely a KDNP javaslatára született) és azzal sem, hogy a pápa szobrát helyezzék el az új diósgyőri téren. Ők például a Pálosok tere nevet ajánlanák helyette, a szobor helyett pedig Nagy Lajos király lovas­szobrát. Arra is ajánlást tettek, hogy hová állítsák inkább a pápa szobrát, szerintük az avasi Fényi Gyula térre, a jezsuita gimnázium mellé.

A szakmai ajánlást végül nem vette figyelembe a város vezetése. A Pfliegler Péter alpolgármester által jegyzett válaszlevél többek között azt is tartalmazta: a közterületnevet tíz éven át nem lehet megváltoztatni.

Dr. Rózsa György megjegyzi, az évek során több közvélemény-kutatást tartottak civilek körében arról, hogy mi lenne jobb a tér nevének, és kit ábrázoljon a szobor (a Borsod Online-on például 2015-ben lehetett szavazni); a válaszolók több mint 80 százaléka Nagy Lajos királyra voksolt.

A templomkertben

A tér építése egyébként a tél végével elkezdődött, a koronavírus-járvány kitörését megelőzően arról számoltunk be, hogy a beruházás 2020 őszére készülhet el.

„II. János Pál pápa szobrát az eredetileg tervezett helyen, a templomkertben állítják fel”, válaszolt kapcsolódó kérdésünkre a miskolci önkormányzat, és hozzáfűzte: a diósgyőri lokálpatrióták valóban megkeresték az önkormányzatot, és elmondták névváltoztatási javaslatukat. Azonban ennél tovább a járványhelyzet miatt nem jutottak.

„A városvezetésnek fontos, hogy a kérdésben társadalmi konszenzus legyen. Szeretnénk egyeztetni a helyi lakosokkal, civilekkel erről a kérdésről, de a jelenlegi helyzetben erre nincs lehetőség. Amint lesz, a miskolci önkormányzat elkezdi az egyeztetést” – írták.

(A borítóképen: A diósgyőri II. János Pál tér, februárban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában