Kréta-rendszer

2020.04.04. 11:00

A kréta helyett itt a KRÉTA

Ha kell, telefonon vagy videóhívással oktatnak a pedagógusok.

Bájer Máté

Forrás: ÉM

Sajószentpéteren egy általános iskola működik, melynek két tagiskolája van, így összesen három intézményben folyik a távoktatás. Perényi Barnabás, a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola intézményvezetője szerint rendben mennek a dolgok, hála a pedagógusok magas szintű digitális kompetenciájának.

– Joggal dicsérhetők a kollégák. Hatékonyan segítik egymást is, ha kell: a tantestületi online csoportoknak köszönhetően említésre méltó a tanárok tudásmegosztó, fejlesztő tevékenysége. Pedagógusaink számtalan továbbképzésen vettek részt, és folyamatosan képzik magukat.

Hasznos oldalak

– Intézményeinkben a KRÉTA-­rendszer a hivatalos platform – mondja Perényi Barnabás, aki szerint szerencsés helyzetben vannak, hiszen jó az iskola informatikai ellátottsága.

– A KRÉTA rengeteg lehetőséget kínál az online munkához: üzeneteket lehet küldeni, feljegyzéseket készíteni, házi feladatokat feladni és ellenőrizni. Ugyanakkor az említett rendszeren kívül is számos olyan lehetőség van, amivel igen kreatívan élnek a kollégák. E-mail-csoportokat hoznak létre, Messengeren kommunikálnak, használják az Okos Doboz digitális feladatgyűjteményt, a mozaWeben online elérhető tankönyveket, interaktív 3D modelleket és feladatokat. Mindezek mellett rengeteg videóval segítik a szemléltetést: YouTube-on, a Zanza.tv-n – ami kisfilmekben magyarázza el a nyolc tantárgy legfontosabb témáit –, de gyakran veszik elő a Videotanár digitális anyagait, a Redmenta feladatlap-készítő alkalmazást, az egyszervolt.hu interaktív oldalát, a Kahootot, a Gyöngyírást, a Gyakorolj.hu oktatási segédleteit, valamint a különböző Google-alkalmazásokat.

Perényi Barnabás szerint a tanulók zöme pozitívan áll a távoktatáshoz, a szülők nagy része pedig képes biztosítani az ehhez szükséges feltételeket. Azokkal a gyerekekkel, akiknek nincs külön eszköze, okostelefonon keresztül tartják a kapcsolatot.

– Felkerestünk minden családot, érdeklődtünk a lehetőségekről – mondja az intézményvezető. – Okostelefonja mindenkinek van, így elérhetik az anyagokat. De telefonhívásokon keresztül is tartjuk a kapcsolatot.

(A borítóképen: Üres a sajószentpéteri iskola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában