koronavírus

2020.04.23. 17:30

A járvány sem akadályozza a munkát

Az Egészségfejlesztési Iroda a kialakult helyzethez igazította a működését.

Horváth Imre

Forrás: Olvasónk küldte

Nem egyszerű a munkája a kialakult járványhelyzetben a 2013-ban létrejött Egészségfejlesztési Irodának Szendrőben, hiszen alapvetően a népegészségügyi ellátórendszerben a preventív szolgáltatásokra (kockázatbecslés, életmód-tanácsadás és életmódváltó programok, közösségi egészségfejlesztési tevékenységek) épül a tevékenységük. Az eredeti célkitűzéseknek megfelelően azonban most is megtalálják a lehetőségeket arra, hogy a járásban élők egészségtudatosságát erősítsék.

Segítség a háziorvosoknak

A megalakulás célkitűzései szerint olyan preventív szolgáltatáscsomagot nyújtanak, amely hosszú távon a lakosság életmódból fakadó megbetegedése előfordulásának csökkentéséhez vezethet. A tevékenységük az Edelényi járásra terjed ki. Az egészségügyi alapellátáshoz integráltan megjelenő egészségfejlesztési tevékenység egyfelől a háziorvosi szolgálat támogatását jelenti a pácienseik számára nyújtott egészségfejlesztési szolgáltatások révén, másfelől a háziorvosi munkaterhelés átalakulását idézheti elő középtávon, csökkentve a krónikus betegségek okozta ellátási szükségletet. A korábban diagnosztizált és időben kezelésbe vont krónikus megbetegedések kevesebb vagy jóval később megjelenő szövődményekkel járnak, az időben történő észlelés és kezelés egyszerűbb eszközökkel és jobb mutatókkal valósítható meg, a betegek számára jobb életkilátásokkal.

– Sajnos a járásban sok betöltetlen praxis van, és minden háziorvos leterhelt, többek 60 év felettiek. Ennek tükrében a leterheltségük fokozhatatlan, tevékenységükben az időhiány miatt a szigorú értelemben vett betegellátásra van idejük: sürgős esetek, recept­írás, injekció beadása. Minél többen járnak hozzánk, és minél hamarabb észrevesszük a betegség kockázati tényezőjét, annál hamarabb tudják kezelésbe vonni a beteget, és így kevesebb szövődmény alakul ki – magyarázza Báriné Kántor Magdolna, az iroda vezetője.

– A demográfiai mutatók, az egészségügyi adatok az ország többi járásához képest az utolsók közé sorolják az edelényit, ehhez speciálisan kellett alkalmazkodnia az irodának. A Szendrői EFI önkormányzati fenntartású, nem kapcsolódik egészségügyi ellátórendszerhez, saját, illetve vásárolt infrastruktúrával és személyi feltételekkel dolgozunk.

Másképp, de odaadóan

– Szakmai stábunk minden tagja főállású. Védőnő kolléganőnk szakmai tapasztalatát a fogamzásgátlás, a korai családtervezés témákban tudjuk hasznosítani, gyógytornászunk, aki – a vírushelyzetet megelőzően – minden nap tornacsoportokat tartott, az intimtornától a gerinctornán át a testsúlykontrollig jól felszerelt tornateremben áll a kliensek rendelkezésre. Felnőtt klinikai szakpszichológus kolléganőnk a mentális egészségfejlesztési munkában tevékenykedik, hiszen a Szendrői EFI egyben lelki egészségközpont is. A lelki, a fizikai és a szociális aspektus nem választható el egymástól, ez a csapat alkalmas arra, hogy ezt kezelje. Sugárterápiás asszisztens kollégám lendülete is biztosítja a mindennapi munkavégzést. Jómagam egészségügyi szociális munkás vagyok – mondja a vezető.

Mindennap nyitva

A szolgáltatáscsomagok lakosságközeliek és térítésmentesek. A szendrői iroda mindennap nyitva van, itt állapotfelmérést végeznek különböző eszközökkel és tesztekkel.

Szendrőben nagy szükség van a szolgáltatásokra a roma lakosság körében is, hiszen az ő mortalitási és morbiditási mutatóik is magasabbak, mint a többségi lakosság körében. Báriné Kántor Magdolna azonban azt mondja: ma már sokan járnak hozzájuk, elfogadták, hogy a saját egészségükért ők a felelősek. A kialakult járványhelyzet persze átalakította némiképp a napi munkát, így most nincsenek közösségi szolgáltatások, illetve nem járnak ki a járás többi településére. Akik betérnek hozzájuk, azok az állapotfelmérést és tanácsadást ugyanúgy igénybe vehetik.

– Most igyekszünk az általános iskolás gyerekek lefoglalására is hangsúlyt fektetni, társasjátékokat, kártyákat másoltunk és lamináltunk, amit hétfőn kezdtünk osztani a gyerekek körében. Foglalkoztatófüzetet vásároltunk és sokszorosítottunk, amelyhez tollat, színes ceruzát is biztosítunk. Vannak olyanok, akik nehezen férnek hozzá a digitális eszközökhöz, így az iskola is papíralapon igyekszik elérni, segíteni őket, ehhez csatlakozunk mi is.

– Szóróanyagokat készítettünk a vírusról, eljuttattuk személyesen a családokhoz, elmagyarázva a teendőket. Szappant osztottunk, amelyet az önkormányzat vásárolt, információt adva mellé a helyes kézmosásról. Napi szinten vagyunk kint a városban, és akinek kérdése van, annak segítünk a Szociális Szolgáltató Központ mellett. Klienseinkkel online tartjuk a kapcsolatot, főként a közösségi oldalon – mondja a vezető.

Több klubfoglalkozás működik online formában, a külsős addiktológiai konzultáns kolléganő heti egy alkalommal chaten tartja a kapcsolatot a klienseikkel, hasonló a helyzet a cukorbetegklub vezetőjével is, a főorvos hetente egyszer áll rendelkezésre ugyancsak chaten keresztül.

(A borítóképen: Egészségnapon az óvodában)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában