felújítás

2020.04.18. 11:30

A Hideg sort mostanság érdemes inkább elkerülni

Megkezdődött végre a várva várt felújítás a Hideg soron. Biztonságosabbá válik a közlekedés.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

Azt senki sem vitatja, hogy ráfért már a belváros nyugati részéről az Avasi lakótelepre felvezető Hideg sorra a felújítás, szélesítés, hiszen naponta járművek ezrei közlekednek erre oda és vissza, lerövidítve ezzel az útvonalat. Az elképzelések pedig már évtizedekre nyúlnak vissza, hiszen milliárdos nagyságrendű beruházásról van szó.

Jobb nem erre autózni

Nos, a munkák – a korábban tervezett március közepi időponthoz képest némi csúszással – elkezdődtek.

Ez egyben azt is jelenti, hogy korlátozásokkal találják szembe magukat az arra közlekedők, hiszen képtelenség lenne félpályás útlezárás nélkül elvégezni a munkákat. Mondhatnánk persze azt is, hogy ez még mindig jobb, mintha – ahogy eredetileg korábban tervezték – teljes egészében lezárnák az útszakaszt. Mindenesetre az építőknek megnyugtatóbb lett volna az a megoldás.

Így viszont arra kell számítaniuk a Hideg sort választóknak, hogy a forgalom torlódik, mert rendőrlámpával irányítják az oda-vissza forgalmat. Azt javasolhatjuk, hogy aki teheti, inkább másfele autózzon. Úgy volt, hogy a közösségi közlekedést is érinti majd a korlátozás, mert erre közlekedett a 38-as buszjárat. A járat azonban április elején megszűnt, így szükségtelenné vált a menetrend újragondolása.

Hely a gyalogosforgalomnak

A projekt beleillik a tavaly kezdődött folyamatba, amelynek a Kiss Ernő utca felújítása volt az első eleme. Most a Hideg sornak a Gyár utca és Mendikás dűlő közötti, közel 1 kilométeres szakaszát újítják fel. Megoldódik a gyalogosforgalom és az esővíz elvezetése is.

Tavaly kezdte meg az önkormányzat ezt a beruházást is, amely azonban a tél beköszöntével szünetelt. Novemberben még elvégezték az út alsó, Domb utcai szakaszán a vízvezeték cseréjét.

Most a Hideg sor felső szakaszán kezdődnek a munkálatok, 250 méteren a szembejövő forgalmi sávba terelik az autósokat. A félpályás útlezárásnál tehát jelzőlámpás irányítás segíti a biztonságos haladást. A beruházás részeként az út nyomvonala megmarad, a kanyarokban a sugarak mérete miatt az útpályát 7 méterre kiszélesítik, így sokkal biztonságosabb lesz rajta a közlekedés.

Az út melletti járdákat is felújítják, és ahol az ingatlanhatárok engedik, 2 méter szélességre bővítik.

Augusztus végére készülhet el

Ez a mostani, 730 méteres útszakasz – az építők elképzelései szerint – várhatóan augusztus végére készülhet el, mely így biztonságosabb lesz. A beruházást valamivel több mint nettó 1 milliárd forint pályázati pénzből finanszírozzák.

Kapcsolódó cikkek:

(A borítóképen: Némi kellemetlenség az autósoknak a félpályás útlezárás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában