betegség

2020.03.01. 12:30

Nem új és nem modern betegség az anorexia

Dr. Túry Ferenc professzor tartott előadást a miskolci Herman Ottó Gimnáziumban.

Novák Krisztina

Forrás: shutterstock

Az anorexia már több mint száz évvel ezelőtt megjelent, gondoljunk csak Lord Byronra, Sissire vagy Franz Kafkára, de betegségként csak négy évtizede diagnosztizálták, jegyezte meg dr. Túry Ferenc professzor, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének vezetője, az anorexia betegség legismertebb magyarországi szakembere miskolci előadásában.

Fontos a prevenció

– Fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, hiszen könnyen észrevehető, ha egy lány vagy egy fiú testsúlya elkezd drasztikusan csökkenni – hangsúlyozta a professzor. – Erre a betegségre nincs gyógyszer. Csak a pszichoterápia segíthet megoldani a problémát. Empatikusan kell közelíteni a fiatalok felé és rávenni őket arra, hogy szakemberhez forduljanak. A család szerepe nagyon fontos. Nem szabad ráparancsolni a gyerekre, hogy egyen, mert úgysem teszi meg vagy csak mímeli az evést, majd kiköpi a falatokat és elrejti őket egy nejlonzsákban.

Testképzavar

– A tinédzserek napjainkban számtalan forrásból merítenek információt azzal kapcsolatban, milyen a szép test, ezért az éheztetett topmodelleket és a plasztikai műtéteken átesett embereket etalonnak tartva, hamar kialakulhat bennük a testképzavar. Ez egyenes utat jelent az anorexiához. A legtöbb esetben bizonytalanság, az önértékelés zavara vezeti a gyereket az anorexia útjára. A család részéről a túlféltés vagy pedig a túlzottan konzervatív nevelés válthatja ki a tinédzserben az anorexiát.

Amikor a gyereket kérdezvén azt tapasztaljuk, hogy helyette valamelyik szülő válaszol, többes szám első személyben, akkor óvatosan kell közelíteni, javasolta a pedagógusoknak, szülőknek és diákoknak a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában