koronavírus

2020.03.28. 14:00

Mindent az idős emberek biztonságáért

Némi nehézség árán az emberek ésszerűnek tartják a korlátozó intézkedéseket a piacon.

Detzky Anna

Fotó: Ádám János

Szombaton lépett hatályba az a kijárást korlátozó új kormányrendelet, amelynek része, hogy a 65. életévét betöltött személy az élelmiszerüzletet, drogériát, piacot vagy gyógyszertárat 9 óra és 12 óra között látogathatja saját maga és családja érdekében. Ebben az idősávban az élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban az ott foglalkoztatottak kivételével kizárólag a 65. életévét betöltött személy tartózkodhat.

A rendelkezés a Búza téri piacot is érinti, amely március 28-tól hétfőtől péntekig 5 és 15 óra, szombaton 5 és 14 óra, vasárnap pedig 5 és 12 óra között lesz nyitva. 9 és 12 óra között a kormányrendeletnek megfelelően csak a 65. életévüket betöltött vásárlók mehetnek be a piac területére.

Figyelnek a higiéniára

„Tájékoztató táblákon és napjában többször a hangosbemondón keresztül informáljuk a lakosságot az új rendelkezésekről. Bízunk benne, hogy az emberek be fogják tartani ezeket. Valószínűnek tartom, hogy a ki- és belépés korlátozására a rendőrség segítségét kell igénybe vennünk, ha szükséges, de még folynak a témában az egyeztetések” – mondta Wiandt András, a Miskolci Piac Zrt. vezérigazgatója.

A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a Miskolci Piac Zrt. a Búza téri piacon szintén a mai naptól új higiéniai intézkedéseket is bevezetett:

„A vevők által gyakran érintett felületek – padok, ajtók, kilincsek, nyomógombok – tisztítására extra takarítószemélyzetet foglalkoztatunk. Napi szinten a teljes piac – csarnok és udvar – permetező fertőtlenítését végezzük. Az árusítópultokat minden órában fertőtlenítőszerrel tisztítjuk. Az árusító és a vásárló közötti fizikai kontaktus elkerülése érdekében a megvásárolt árut és a készpénzt külön átadóhelyre telepítettük. Kérjük, hogy a pultoknál és pénztáraknál a sorban állás egymástól minimum másfél méter távolságban állva valósuljon meg. Minden árusítással foglalkozó személynek a higiénia megőrzése érdekében kötelező kézfertőtlenítést vagy élelmiszeripari védőfelszereléseket írunk elő” – tájékoztatott a Miskolci Piac Zrt.

Két ajtó marad nyitva

Az új rendelkezések bevezetését konkrét munkálatok készítették elő a piacon.

„A nyitvatartást és az új kormányrendelet idevonatkozó részét tartalmazó, kapura kihelyezett táblák mellett belső rádiónkon keresztül is tájékoztatjuk a vásárlóközönséget, sűrűn megismételve” – magyarázta Kurucz Péter csarnokvezető, aki a szigorú védelmi lépéseket előkészítette. – A kilenc ajtó közül kettő marad csak nyitva. Az egyik, amelyik az 1-es busz megállójára néz, és a nyugati csarnokba vezet. A másik pedig ugyanennek a csarnoknak a végében az, amelyik a virágos piacra nyílik. Ezekbe az ajtókba biztonsági őröket állítunk, akik a belépni szándékozó, nem megfelelő korosztályú vásárlóknak elmondják az új szabályokat.

Az egyik régi árus helyesnek tartja a fokozott elővigyázatosságot.

„Magam is idős ember vagyok, és 40 éve árulok a piacon virágot és ajándékot. Jelenleg visszaesett a forgalmam, inkább csak temetésekre vásárolnak nálam. Az idősek eddig is inkább a délelőtti órákban jöttek ki, úgyhogy észszerűnek tartom, hogy ők kapták meg ezt az idősávot. A csoportosulás nem jellemző, és a vevők türelmesebbek egymással. Emellett azt érzékelem, hogy a piac dolgozói különösen odafigyelnek a vásárlók és az árusok egészségére. Megnyugtató látni, ahogy mindennap végigfertőtlenítik a területet. Az árusítás során gumikesztyűt és szájmaszkot használunk, amihez az eszközt a vezetőségtől kapjuk, így folyamatosan tudjuk cserélni – osztotta meg tapasztalatait Tarnóci Zsoltné.

Eddig is délelőtt jöttek

A Búza téren a buszmegállóban és az utcán találkoztunk olyanokkal, akik nagy szatyorral a piacról léptek ki, őket is megkérdeztük.

„Szerintem jó, hogy a fiatalokat és az időseket kettéválasztották, de túl rövid ez a pár óra, ami a rendelkezésünkre áll a vásárláshoz. Egy héten kétszer-háromszor is bevásárolok, és eddig is inkább a délelőtti órákban jártam. Most gyömbérért jöttem be, hogy a teába tegyem, mert az nagyon jó a légúti megbetegedések ellen, de nagyon felment az ára. Úgyhogy inkább csak cukorkát vettem, mert az ugyanannyiba kerül – mondta Székely Imréné.

„A párommal ketten vagyunk, idén leszek 71 éves. Én szoktam bevásárolni általában öt napra előre, hogy csökkentsük a fertőzés veszélyét. A 8-assal jövök a piacra, ami félóránként jár. A kis nyugdíjunk miatt rá vagyunk szorulva, hogy itt vásároljak, ezért engem nagyon hátrányosan érint ez az intézkedés” – fejtette ki Braun Jenő.

– Hetvenéves vagyok, és félek a járványtól, helyesnek tartom az intézkedéseket. Szerintem az eladók betartják az előírásokat, de az bosszant, hogy nem minden vevőn van maszk. Én még a dobozos élelmiszert és a húst is megmosom otthon – fűzte hozzá Síposné Zsuzsanna.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában