Koronavírus

2020.03.25. 09:00

Majd’ mindenütt maszkot varrnak

Mivel szinte alig lehet szájmaszkot kapni, a kistelepülések varrodái próbálják meg pótolni a hiányt.

Hegyi Erika

Napjainkban szinte minden a koronavírus-járványról szól. Az önkormányzatok igyekeznek saját erőforrásaikat is a védekezés szolgálatába állítani. Így történt, hogy ahol már évek óta varroda működik a közfoglalkoztatás keretében, a napokban átálltak, vagy még ezután szeretnének átállni szájmaszkok készítésére.

1200 már elkészült

Mérán munkaruhákat készítettek eddig az ügyes kezű asszonyok az önkormányzat varrodájában. Tímár Herbert polgármester azt mesélte lapunknak, hogy amikor a miniszterelnök kihirdette a veszélyhelyzetet, a képviselő-testülettel eldöntötték, hogy szájmaszkokat vásárolnak a község minden családjának. Ezer darab kellett volna, de a polgármester mindössze 35-öt tudott szerezni, darabját 635 forintért. Akkor fogalmazódott meg benne, hogy a közfoglalkoztatásban működő varrodájukat átállítják maszkok készítésére. Múlt hét kedden kezdődött a munka, 1200 darab már el is készült. Ezeket a polgármester hétfőn eljuttatta a családokhoz.

– Kértük az embereket, hogy aki az utcára megy valamilyen fontos okból, az viselje. A szájmaszkok két rétegűek és szűrősek, moshatóak, vasalhatóak. Vittem belőle a hatóságok dolgozóinak, a boltban dolgozóknak és az egészségügyi intézményekbe is Encsre és környékére. Folyamatosan gyártjuk a szájmaszkokat, mert több megrendelést is kaptunk a szomszédos településekről. Eddig nem kértünk érte pénzt, de a jövőben pénzért szeretnénk pénzért árusítani, hogy a bevétel fedezze az anyagköltséget, de a varrodában dolgozóknak is szeretnék jutalmat adni – Tímár Herbert.

Jól zár, jól véd

Hernádszentandráson Üveges Gábor polgármestertől azt tudtuk meg, hogy nem nagy mennyiségben, de elkezdték a szájmaszkok készítését az asszonyok. Annyi szájmaszkot szeretnének készíteni, hogy jusson az önkormányzati dolgozóknak, a település lakóinak és a közeli települések szociális, egészségügyi intézményeinek. A varrással három asszony foglalkozik.

– A kolléganők megnéztek egy-két maszktípust, és megvizsgálták, hogy mi az, ami jól véd, jól zár, és a két réteg közé a szűrőanyagot is bele lehet helyezni. De az is szempont volt, hogy jól tudjunk vele haladni. Szerintem ez sikerült. A kolléganők megkérdeztek egészségügyi dolgozókat, hogy milyen szűrőanyagot érdemes használni. Ez pedig az úgynevezett vetex, ami mosható és vasalható is – sorolta Üveges Gábor.

Fájban eddig munkaruhákat és zászlókat varrtak a település varrodájában az asszonyok. Most azonban egy hete itt is szájmaszkokat készítenek, tudtuk meg Tóth Attiláné polgármestertől. A csapatban van egy szakképzett varrónő, ő megnézte a neten, hogy melyik az a fajta szájmaszk, ami a legpraktikusabb. Itt szintén kétrétegű maszkok készülnek, melyek szűrőt is tartalmaznak.

– Első alkalommal 100 méter anyagot rendeltem Encsen. Vásároltam mintásat is, hogy a fiatal lányok is szívesen hordják. A gumival voltam bajban, mert már csak vastagat lehetett kapni. Most sokan készítenek otthon szájmaszkot, ezért hiánycikkekké váltak a hozzávalók. Az asszonyok egyelőre 60-70 darabot tudnak elkészíteni egy nap. Szeretnénk a település minden lakójának megfelelő mennyiségű és minőségű maszkot biztosítani – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: A szájmaszk fontos védőeszközzé vált | Fotó: ÉM)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában