Miskolc

2020.03.26. 13:30

Levezetik a történelmi Avasról a csapadékot

Elkezdődött a beruházás, egyelőre tartják a munkatervet, de a helyzet napról napra változhat.

Bujdos Attila

Egy év áll a kivitelező FEDRID Kft. rendelkezésére a munkálatok befejezéséhez, azaz várhatóan 2021 elejére újul meg az Avas északi oldalának esővíz-elvezető hálózata – ezt március elején jelentette be a miskolci városháza közleménye a 800 millió forintos beruházással kapcsolatban.

Irány a Szinva

Elkezdődött az Avas-Észak komplex rekonstrukciójának kivitelezése, 2021-re európai uniós forrásból és kormányzati támogatással első lépésként a történelmi Avas csapadékvíz-elvezetési rendszerét építik ki. Mintegy 7300 méter hosszan kapnak új, a vízelvezetést segítő elemet, néhol burkolatot az utcák.

Miért van szükség a beruházásra? Lapunk is megírta: a csapadékvíz-elvezetés megoldatlan, és ez számos további gond forrása. Nemegyszer csúszott már meg például a talaj emiatt.

Csinálják

A koronavírus-járvány előtt lakossági fórumon hallhattuk: három és fél éve tartanak az előkészületek. A terv az, hogy a mostani beruházás révén a Szinváig vezetik az Avasról a csapadékvizet, megakadályozva ugyanakkor, hogy az egyszerre lezúduló nagyobb mennyiség lökéshullámszerűen jelenjen meg a patakban. Lesz, ahol lassítják a csapadék lefolyását, megtörik a sodrást, megfogják a vízzel együtt érkező hordalékot.

A kilátónál már mutatja magát az övárok – és szerdán is láttuk, hogy dolgoznak a kivitelezők. Fischer Ferdinánd, a FEDRID Kft. ügyvezetője lapunknak azt mondta: egyelőre úgy tűnik, tartani tudják az ütemtervet, az anyagellátással nincs gondjuk, de a helyzet naponta változhat, miután a járvány befolyásolhatja, hogy mikor mennyien tudnak dolgozni.

(A borítóképen: Szerdán is dolgoztak a történelmi Avason | Fotó: Bujdos Tibor)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában