Egészség

2020.03.01. 08:00

Kockázatos szárítás bent

Járhat-e egészségügyi kockázattal, ha a lakásban folyamatosan vizes ruhák száradnak?

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: shutterstock

Egy átlagos család páratermelése a napi tíz litert is elérheti. Lélegzünk, főzünk, teregetünk, fürdünk, párásítjuk a lakásunkban a levegőt. Az új típusú nyílászárók egy része gyakorlatilag megakadályozza, hogy az apró réseken minimális légcsere is történjen.

A száraz levegő tünetei

Amennyiben a zárt helyiségekben 60 százaléknál magasabb a relatív páratartalom, a nedvesség lecsapódik, megjelenik a penész. Ráadásul ez a poratkáknak is kedvező környezet a szaporodáshoz, így többféle egészségügyi kockázat is felmerülhet. A bőrünkön kiütések keletkezhetnek, bedugulhat az orrunk, fáradtan ébredhetünk, előjöhet az allergiánk vagy az asztmánk.

Ha túlzottan felfűtjük a lakást, a meleg miatt csökken, sőt akár 30 százalék alá is süllyedhet a relatív páratartalom. Gyakorlatilag túl száraznak érezzük a levegőt, ami irritálja a nyálkahártyát, légúti tüneteket, köhögést, torokfájást, orrvérzést okozhat, kiszáradhat a szemünk, a bőrünk, ekcémásak lehetünk. A fűtőtestekre helyezett párologtatók, vizes edények is sokat segíthetnek. Ha a vizet tengeri vagy Himalája-sóval keverjük össze, fertőtlenítő hatása is lesz.

Páratartalom növelése

Nagyon száraz levegőjű lakás esetén a páratartalom növelésére a teregetés is egyfajta megoldást jelent. Ha a helyiség egyébként nem penészes vagy nedves, akkor ilyen esetben ez hasznos lehet. A normális páratartalom, az hasznos a légutaknak – tudtuk meg dr. Csánky Esztertől, a megyei kórház Tüdőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosától.

Ami a problémát jelentheti, az inkább az lehet, hogy az illatanyagok és vegyszerek, amelyek a mosáskor kerültek a ruhaneműbe, a nedves ruhákból kipárolognak a térbe. Ez okozhat az arra érzékenyeknél allergiás reakciót vagy asztmás rohamot.

A doktornő elárult erre vonatkozóan egy praktikát: a mosás ne érjen véget az öblítőprogrammal, még egy öblítést indítsunk el, így a mosógép a maradék vegyszert is eltávolítja.

Nem mindig jó a bent

Viszont ha nedvesek, nyirkosak a falak, penészes a lakás, akkor kifejezetten káros, ha tovább fokozzuk a szoba páratartalmát. A nedvesség és a penészgombából kiszabaduló spórák okozhatnak asztmás rohamot. Magyarországon általában a legtöbb lakótelepi lakás, a panellakások sokkal szárazabbak, sokkal kevesebb a levegő páratartalma, mint az optimális lenne a légutaknak. Ezért ha fokozzuk az egyébként száraz helyiség páratartalmát, az nem tesz rosszat a légutaknak – összegezte az osztályvezető főorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában