BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN

2020.03.15. 11:00

Jogaink a veszélyhelyzetben

Vannak olyan alapvető jogok, amelyek korlátozhatók vagy fel is függeszthetők.

Horváth Imre

A szerdán tartott kormányülést követően elrendelték Magyarország egész területére a veszélyhelyzetet.

A kormányrendelet „a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket” tartalmazza.

Veszélyhelyzet idején vannak olyan alapvető jogok, amelyek az egyébként előírthoz képest eltérő mértékben korlátozhatóvá válnak vagy akár fel is függeszthetők.

Garanciális korlátok

A veszélyhelyzet kihirdetésére a kormány jogosult Magyarország Alaptörvénye szerint.

Veszélyhelyzet idején is megmaradnak bizonyos garanciális korlátok. Ezek célja, hogy meghatározott alapvető jogok ne sérülhessenek. De az is tény, hogy ilyen helyzetben vannak olyan alapvető jogok, amelyek az egyébként előírthoz képest eltérő mértékben korlátozhatóvá válnak vagy akár fel is függeszthetők.

Az Alaptörvény meghatározza azokat a jogokat, amelyeknek még veszélyhelyzet idején is érvényesülniük kell. Ilyen jog például az élethez és az emberi méltósághoz való jog, a kínzás, kegyetlen, megalázó és embertelen bánásmód tilalma, a szolgaság, illetve az emberkereskedelem tilalma. De szintén érvényesülnie kell az ártatlanság vélelmének és a védelemhez való jognak is.

Ugyanakkor az Alaptörvény értelmében más alapvető jogok veszélyhelyzet esetén akár korlátozhatók vagy fel is függeszthetők. Ilyen például a szabadsághoz, a személyi biztonsághoz, a gondolat, lelkiismeret és vallásszabadsághoz, a békés gyülekezéshez vagy a tulajdonhoz való jog is. Jogi garanciaként viszont az Alaptörvény alkalmazása veszélyhelyzet idején sem függeszthető fel, és az Alkotmánybíróság működése sem korlátozható.


Rendkívüliség

- a közúti, vasúti, vízi és légi járművek forgalmának korlátozása, megtiltása

- korlátozható a lakosság utcán, más nyilvános helyen való tartózkodása

- megtiltható közterületen rendezvény, nyilvános gyűlés

- elrendelhető kitelepítés

- elrendelhető, hogy az ország meghatározott területére utazni, azon átutazni vagy onnan kiutazni csak engedéllyel szabad

(A borítóképen: A békés gyülekezéshez való jog korlátozható (illusztráció) | Fotó: Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában