Bélyegkiállítás

2020.03.06. 15:30

II. Rákóczi Ferenc bélyegen

Különleges kiállítás nyílik hétfőn a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban.

Filip Gabriella

A Miskolcon élő Lezsák Miklós filatelista édesapja példáját követve a vasúttal és a II. Rákóczi Ferenc életével, történelmi tetteivel kapcsolatos bélyegeket gyűjti. Sőt, maga is készíttet a nagyságos fejedelem emlékét idéző bélyegeket. Ezeket a különleges Rákóczi-bélyegeket is láthatjuk majd a miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár központi épületében a 2020. március 9-én, hétfőn délután fél 5-kor nyíló, Lezsák Miklós magángyűjteményéből rendezett Nagyságos fejedelem című bélyegkiállításon.

Örökölt szenvedély

– Sajnos az édesapám bélyeggyűjteménye nem maradt meg, de a szenvedélyét örököltem, és az ő kedvenc témáit is viszem tovább. Most már nekem is több ezer bélyegem van. Ezek jelentős része is Rákóczival és a vasúttal kapcsolatos – kezdi a gyűjteménye bemutatását Lezsák Miklós. – Édesapám a vasútnál dolgozott, szerette a munkáját, így természetes volt, hogy gyűjtötte a különböző mozdonyokat, vasúti kocsikat ábrázoló bélyegeket. Őt is érdekelte a magyar történelem, és nagy tisztelője volt II. Rákóczi Ferencnek, ezért lett ez a másik kiemelt téma. Én ugyan villanyszerelő lettem, nem a vasútnál dolgoztam, de a mozdony füstje engem is megcsapott: már régen nyugdíjas vagyok, de még mindig szeretek vonattal utazni. Ha lehet, a feleségemmel most is megyünk mindenfelé, és persze visszük az unokákat is. Igyekszünk felkeresni a különböző Rákóczi-emlékhelyeket. Így kapcsolódik össze ez a két választott téma. Lezsák Miklós szenvedélyesen gyűjti a nagyságos fejedelem emlékét idéző képeslapokat, emlékérmeket, bélyegeket. A könyvtári kiállításon is lesznek különlegességek. A magyarországi példányokon kívül láthatunk Horvátországból, Lengyelországból, Romániából és a volt Csehszlovákia területéről származó relikviákat, és kiállítja azokat az úgynevezett személyes bélyegeket, melyek az ő ötletei alapján készültek a Rákóczi-emlékév és a Rákóczi-emléknap tiszteletére. Belföldi forgalomban ezek is felhasználhatóak lennének, de egyelőre féltett kincsek a Rákóczi-emlékek bélyegei.

A könyvtári bélyegkiállítás apropóját a közelgő Rákóczi-emléknap adja. Az Országgyűlés határozata alapján 2015-től évről évre megemlékezünk a Rákóczi-szabadságharc vezérlő fejedelmének 1676. március 27-i születésnapjáról.

A Lezsák Miklós gyűjteményéből rendezett Nagyságos fejedelem című bélyegkiállítás fővédnöke Veres Pál, Miskolc polgármestere. A kiállítást megnyitja – 2020. március 9-én, hétfőn délután fél 5-kor – dr. Rózsa György főlevéltáros. A tárogató hangjával a Rákóczi-szabadságharc hangulatát idézi Ringer István. A kiállítás megtekinthető 2020. március 28-ig.

(A borítóképen: Lezsák Miklós | Fotó: Dúró Tímea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában