Ízvilág

2020.03.30. 16:30

Így készül a villámpizza, ha szorít minket az idő

A villámpizza nem ráz, hanem villámgyorsan elkészül. És még nagyon finom is.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

Bevallom őszintén, a villámpizza receptje a közösségi oldalon ugrott fel valamelyik délután, az egyik ismerősöm osztotta meg. Felfigyeltem rá, hiszen a pizzát a család szereti, de elkészítése időigényes. Már persze akkor, ha nem kész alapot vásárolok a boltban, hanem a tésztát is magam szeretném elkészíteni. A villám természetesen nem azt jelenti, hogy a pizza ráz, amint azt a kollégáim hitték, és jót derültek rajta, hanem azt, hogy villámgyorsan elkészül. Amikor elolvastam a receptet, őszintén bevallom, igencsak kételkedtem, hogy ebből ízletes lakoma lesz, mert a tészta hozzávalóit túlságosan egyszerűnek találtam. Ezért úgy döntöttem, elkészítem a villámpizzát, mert mi történhet, legfeljebb ha nem sikerül, nem esszük meg.

Fontos fűszerek

Különlegessége, hogy a tésztához nem kell semmi egyéb, csak tojás, liszt és majonéz. Ezeket csomómentesre keverem, és kiolajozott tepsibe öntöm. Szépen, egyenletesen elsimítom, majd ráteszem mindazt a finomságot, amit általában a pizzára szoktam. Nekem ezúttal volt otthon kolbászkarikám, szalámim, uborkám, kukoricám. Erre jött az apróra vágott lila hagyma, majd a reszelt sajt. Fontos alapanyag lett volna a paradicsom, de nekem az épp nem volt a hűtőben. Ezt egyébként még a sajt előtt kellett volna elhelyezni a pizzámon. Nem szabad megfeledkezni a pizza jellegzetes ízét adó fűszerekről sem, a bazsalikomról, az oregánóról és a rozmaringról. Ezeket a fűszereket kiegészítheti majoránna, fokhagyma, bors, zsálya, de még borsikafű is. Ki hogy szereti. Használhatunk előre elkészített, a boltokban kapható, pizzához való fűszerkeveréket is.

Finom lett

Nekem kissé furcsának tűnt az olajos edényben úszkáló folyékony tésztaelőzmény, de arra gondoltam, hogy sütés után valószínűleg elnyeri pizzaformáját és -állagát. És így is történt. Előmelegített sütőbe tettem, és csupán 15 perc alatt az alkotásom már hasonlított a jól ismert olasz ételhez. És következett a puding próbája (ezúttal a pizzáé), az evés. Azt még fontos megjegyezni, hogy bár a recept 4 személyre szól, bizton állíthatom, hogy csak 2 személy lakik vele jól, ha nem túl nagyétkűek. Én lepődtem meg a legjobban, amikor kiderült, hogy a villámpizza finom. Igaz, a tésztája jobban hasonlított omlettre, mint igazi tésztára, viszont puha volt, és harmonizált a zöldségfélék és fűszerek ízével.

Mindenkinek ajánlom, akinek idő hiányában gyorsan kell valami finomat összeütnie.


Villámpizza

Hozzávalók

2 tojás,

3 evőkanál majonéz,

3 evőkanál liszt,

150 g sonka vagy szalámi,

1 kisebb hagyma,

1 paradicsom,

20 dekagramm sajt,

só,

bors,

pizzafűszerek

Elkészítése

A tojást, a majonézt és a lisztet keverjük össze, adjunk hozzá egy kis sót. Amikor a massza csomómentes, öntsük kiolajozott tepsibe és simítsuk el. Tegyük rá a feltétet, szalámit, sonkát, virslit, gombát, ki mivel szereti. Tetszés szerint szórjuk meg pizzafűszerekkel. Jöhet a felaprított hagyma, majd a felaprított paradicsom, végül a reszelt sajt. 200 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában