korszerűsítés

2020.03.11. 18:30

Fűtéskorszerűsítés a kulcs

A Levegő Munkacsoport civil fórumon ismertette javaslatait a Sajó-völgyi légszennyezéssel kapcsolatban.

Detzky Anna

Forrás: shutterstock/illusztráció

„Belefulladunk a melegbe? – Légszennyezés és energiaszegénység a Sajó-völgyben” címmel tartottak szakmai és civil fórumot az Elosztó Projekt keretében, a szervező Zöld Kapcsolat Egyesület telephelyén, február 28-án, péntek délelőtt.

„Szakmai fórumunk célja, hogy a civil kezdeményezésre elindult folyamatokat összefoglaljuk a témával kapcsolatban és kitegyük az ablakba. A javaslatainkat konkretizálva szeretnénk a kérdéseinkre válaszokat kapni mind helyi szinten, mind a Sajó-völgyet érintően” – köszöntötte a jelenlévőket F. Nagy Zsuzsanna, a Zöld Kapcsolat Egyesület környezeti tanácsadója.

Varga Andrea Klára alpolgármester is részt vett a rendezvényen, megnyitójában elmondta: „A civilek olyan ügyeket vállalnak fel, amelyeknek óriási jelentősége lehet egy-egy város, vagy településrész, de akár az ország életében is. A környezettudatosság szemléletét egyetlen hivatal sem tudja egyedül kialakítani, hanem olyan összefogásra van szükség, ami egyedül a szakmai és civil szervezetek együttgondolkodásával és közös fellépésével valósítható meg.”

Nyolcvan határátlépés

A fórumon több előadás is elhangzott, elsőként Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke beszélt a Sajó-völgy levegőminőségi zóna intézkedési tervéről.

„A levegőminőségi terv egy uniós jogszabály által előírt tervezet, amelyet olyan zónákban készítenek, ahol a levegő szennyezettsége tartósan a hivatalos egészségügyi határérték, azaz 50 mikrogramm köbméter feletti. A levegő védelméről szóló kormányrendelet kimondja, hogy a területi környezetvédelmi hatóság a levegőminőségi terv végrehajtását ellenőrzi”– tájékoztatott Lukács András. „Olyan megfelelő intézkedéseket kell hoznia, amelyek a lehető legrövidebb időn belül az egészségügyi határérték alá csökkentik a légszennyezést. Ehhez képest a jelenlegi levegőminőségi tervben 2030-ra előirányzott lépések is vannak. Az első terv 2006-ban készült, amelynek először 2016-ban jelent meg a felülvizsgálata.”

A tüzelőanyagon múlik

Európa legszennyezettebb térségei közé tartozik a Sajó-völgy.

„80 százalékban a lakossági fűtés, égetés, tüzelés miatt vált szennyezett térséggé a Sajó-völgy, amiben a közlekedés is jelentős szerepet játszik. 2018-ban A miskolci mérőállomás 80 határérték-túllépést mért, amit Putnok is megközelített. Ennek az az oka, hogy nagyon felment a földgáz ára és egyre többen használnak fát és lignitet tüzelésre, miközben a légszennyezés sok milliós kárt jelent. Tervezetünk a lakossági szennyezés csökkentésére tüzelőanyagberendezés-cserét, fűtéskorszerűsítést, az alacsonyabb kibocsátású fűtési módok elterjesztését, a nedves fa, vagy a lignit szociális tüzelőanyagként való betiltását tartalmazza. Emellett az épületek energiahatékonysága érdekében fontos lenne a szigetelések javítása, a kötelező kéményelhelyezés, az avar, a kerti hulladék és az illegális égetés korlátozása, illetve a nagy mennyiségű hulladék kertben való tárolásának betiltása. A közlekedésre nézve pedig közösségi közlekedési fejlesztéseket, autómentes övezetek kialakítását, gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek javítását, telekocsi szolgáltatások támogatását, elektromos töltőhálózat kiépítését, forgalomcsillapítást, és elkerülő utak építését határoztuk meg” – sorolta az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában