Boldogkői vár

2020.03.10. 07:00

Egy vár a hegy tetején

Borsod-Abaúj-Zemplén megye sok kincset rejteget számunkra, a mi feladatunk, hogy felfedezzük ezeket.

Zöldi Anikó

Boldogkő vára

Fotó: Vajda János

A Boldogkői vár a Zempléni-hegységben, a Bodókő-hegy észak-déli irányban elnyúló, vulkanikus eredetű andezittufa tömbje tetején áll. Ez a vár is olyan lehetne, mint a többi, de már az első pillanattól kezdve magával ragadja a turistákat, hiszen ha felérünk az úti célunkhoz, festői környezetben találhatjuk magunkat. Az öregtoronyból messzire elláthatunk, még a Magas-Tátrát is megpillanthatjuk a messzeségben.

A Boldogkői vár története

A vár építése a mai napig nem tisztázódott, rengeteg elmélet kering róla, hogy a Tomaj-nemzetiség tagjai, de egyes felvetések szerint maga Tyba építette, illetve az Aba-nemzetiség sem zárható ki. Egy biztos, a várat feltehetően a 13. században építették.

A vár az évszázadok során kiállta az idő próbáját, a háborúkat és a csatákat. 1701-ben felrobbantották a védműveinek egy részét, az évek során sokan elkezdték restaurálni, de 2009-ben alakították át teljesen. A Boldogkői várat 1945-ben államosították. 1952-ben az Építésügyi Minisztérium Miskolci Tervező Intézete részletes felmérést végzett a megmaradt romokon. Az építmény hat részből áll: az alsó udvarból, a csonka bástyából, a déli toronyból, a felsővárból, az öregtoronyból és a lakótorony, valamint palota részből.

A vár tündérei

A vár keletkezésével kapcsolatban egy monda is szárnyra kapott. A tatárjárás idején IV. Béla királyra rossz idők jártak, nehezen ment a sereggyűjtés, szinte lehetetlen feladatnak bizonyult. A király sem kerülhette el a végzetét, így a Muhi pusztán megütközött a rettenetes török sereggel. IV. Béla csúfos vereséget szenvedett és elmenekült Aszaló községébe. Itt találkozott Bodóval, az aszalómesterrel, aki jobbágyruhát adott rá és elrejtette az uralkodót egy hosszú pinceüregbe. Két nap múlva megérkeztek a tatárok, de azok faggatása közepette Bodó nem árulta el IV. Bélát. Végül a tatár sereg kivonult Magyarországról a király pedig visszatért a trónra.

Bodó látogatóba indult Budára, az uralkodóhoz, hét megpakolt szekérrel és hét leánnyal. A király szívesen fogadta barátját, és hálája jeléül neki adta Aszaló és Bodolló községeit azzal a feltétellel, hogy várat kellett építenie, amelyből az egész vidéket beláthatta. Bodó lányai mind férjet találtak, akik egy-egy éven át építették a várat, amely így hét év alatt fel is épült. IV. Béla így szólt az esküvő után: „E vár ezután Boldogkőnek neveztessék, mivel a hét szép leány, a hét tündér itt volt a legboldogabb! (A monda részletesebben itt található)

Fotósunk nemrégiben ellátogatott a várhoz és drón felvételeket készített róla. Nézzétek meg ti is!

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában