Frissített: Ítélet született

2020.03.03. 14:15

Dráma a tárgyalóteremben: lekerült a bilincs Csenge gyilkosáról!

Gondatlanságból elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Miskolci Törvényszék B. Rolandot a borsodnádasdi emberölésként elhíresült ügyben kedden délelőtt és négy évnyi szabadságvesztésre ítélték, majd döntöttek a szabadlábra helyezéséről is.

Horváth Imre

Fotó: Kozma István

Pánikba esett

Mint arról többször beszámoltunk már, 2017 szeptember 2-án este találkozott a település határában az akkor 20 éves B. Roland és a 17 éves K. Csenge. Ittak, beszélgettek, herbálos cigarettát szívtak, szeretkeztek, majd valamikor pontosan meg nem határozott időben a fiú a lány eszméletlen testét egy vízgyűjtő aknába tette fejjel lefelé, ahol a lány megfulladt. Ezeket Roland beismerte, azonban azt nem sikerült tisztáznia a dr. Lengyel Andrea bíró vezette tárgyalás sorozatnak, hogy ki volt az, aki tulajdonképpen eszméletlenre verte a lányt.

Ugyanis legalább három, közepes erejű, tompa ütés érte Csenge arcát, amelytől elveszítette az eszméletét. Roland állítása szerint ő így talált rá, azt hitte, hogy halott, és megijedt, hogy ő kerülhet emiatt bajba, ugyanis korábban már volt egy olyan eset, amikor füves cigarettát adott valakinek, akinek ezt követően megállt a szíve. A fiú állítása szerint pánikba esett és ezért döntött a „holttest” eltüntetése mellett, azonban fogalma sem volt arról, hogy Csenge még életben van. Amikor lekerült a bilincs a férfi kezéről Csenge anyja összeomlott, és előbb a bírónőnek könyörgött, hogy ne engedjék ki, majd a férfinak: „Roland kérlek, hogy ne gyere ki, ne taposd a magyar földet többé!”

Fotó: Kozma István

Amit tudni lehet

Az ítélet szerint a fiú és a lány nem egy baráti körben mozgott, de jól ismerték egymást, sőt, Csenge elárulta egy barátnőjének, hogy tetszik neki a fiú és volt is köztük már szexuális kapcsolat – ezt a fiú tagadta. Az ominózus estén Roland egy bográcsozáson vett részt, de rossz kedvű volt, ugyanis korábban szakított vele a barátnője. Messengeren este nyolcra találkozót beszéltek meg a lánnyal a templom fölötti ösvényen, ahol már sem közvilágítás, sem közterületi kamerák nincsenek. A fiú már a nap folyamán is ivott alkoholt és szívott herbálos cigarettát, azonban a találkozón mindketten ittak, és rá is gyújtottak. A lány később elment, mondván mással is találkozója van, majd ismét találkoztak ugyanott, és szeretkeztek. Ezt követően együtt mentek le a templomhoz, és elköszöntek, Roland azonban némi csatangolás után visszament az ösvényre, ahol megitta a maradék alkoholt, és csak aztán indult haza. Itt pedig tragikus fordulatot vett az este!

Roland állítása szerint a földön fekve talált rá a lányra. Nagyon megijed, próbálta a sötétben megállapítani, hogy él-e, de úgy ítélte meg, hogy meghalt. Ettől pánikba esett, attól félt, hogy ő kerül majd bajba a korábbi esete miatt, így hosszas, 45 perces gondolkodás után levetkőztette a lányt, majd a vízelvezető aknába tette fejjel lefelé, és a mobilját is utána dobta. A lány ruháit és a táskáját elvitte, azok nem kerültek elő.

A szakértői vizsgálatok alapján a lány az arcát ért, legalább háromszori tompa behatás miatt vesztette el az eszméletét és végig alélt állapotban maradt, amíg meg nem fulladt az aknában lévő negyven centiméteres vízben. Roland „még nem fejlesztette ki az önálló élethez szükséges kompetenciákat”, tartott attól, hogy bajba kerül, és ebben a helyzetben nem a hosszú távú megoldást kereste, hanem rövid távon rossz döntések sorozatát hozta. Felületesen ellenőrizte, hogy életben van-e a lány, de a szakértő szerint kerülhetett olyan sokkos állapotba, ami – a drog, az ital és a sötétség kombójával együtt – akadályozta a megfelelő helyzetfelismerésben.

Elszabadult indulatok

A törvényszék az elé kerülő bizonyítékokat és Roland vallomását is elfogadta, így gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében találta bűnösnek és négy év fogházra ítélet, azzal a kitétellel, hogy a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadlábra bocsátható. Mellékbüntetésként négy évre a közügyektől is eltiltotta. Az indoklásban a bíró azt is elmondta: nem érhető tetten, hogy Rolandnak ölési szándéka lett volna, így csak a gondatlanságból elkövetett emberölés állja meg a helyét. A súlyosító és enyhítő körülményeket figyelembe véve a büntethetőség felső határához közelebb szabta ki az ítéletet – 1-5 év a büntetési tétel. Mivel a férfi már 30 hónapja ül előzetes letartóztatásban, és a négy év kétharmada így két hónap múlva egyébként is letelne, büntetve pedig még nem volt, ezért az előzetes letartóztatás megszüntetése mellett is döntött a törvényszék.

Az ítélethirdetés végén Csenge családjának tagjai körében elszabadultak az indulatok, míg az anya könyörgött a bírónak, hogy ne engedjék ki Rolandot, addig a többiek válogatott szitkokat szórtak a férfira és a bírónőre is, így Rolandot végül az oldalsó ajtón „menekítették”. Az anya megpróbált utánuk menni, de a folyosón összeesett, így mentőt kellett hozzá hívni.

Míg a vádlott és a védője elfogadta az ítéletet az ügyész téves minősítés és súlyosbítás miatt fellebbezett, így a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik az ügy.

(A borítóképen: A tárgyalás | Fotó: Kozma István)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában