Vetélkedő

2020.03.03. 12:00

Csapatmunkában a siker

Egy műszaki iskola diákjai számára sem feltétlenül idegen a történelem.

Bájer Máté

Fotó: Kozma István

100 éve történt Trianon címmel rendezett versenyt középiskolások részére pénteken a Célpont Közösségi Tér. A város gimnáziumait megelőzve egy gépipari iskola győzött a történelmi vetélkedőn.

Az első helyezett Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája csapatának felkészítő tanárát és versenyzőit kérdeztük a tapasztalataikról.

– Szerencsés helyzetben vagyok. Elég sok osztályban tanítok történelmet, és megismertem a diákjaimat annyira, hogy tudjam, kik azok, akik érdeklődnek a tantárgy iránt – véli Tatárné Cselei Csilla történelem–magyar szakos pedagógus, aki azt is elárulta, hogyan tanultak a versenyre. – Előre megadták a témával foglalkozó legújabb szakirodalmat. A könyvtáros kolléganő is nagyon sokat segített: beszerezte nekünk mindazokat a köteteteket, amik nem voltak meg az iskolában.

Kézzelfogható közelségben

Tatárné Cselei Csilla hozzátette: nagyon sok időt töltöttek a felkészüléssel, átbeszélték a szakirodalmat, felosztották a témákat, számos vaktérképet néztek át, valamint gyűjtöttek és hallgattak olyan dalokat is, amelyek egy-egy nézőpontból közelítik meg a Trianoni békeszerződés hatásait.

– Mivel a versenyt helytörténeti vetélkedőként hirdették meg, arra is figyelmet fordítottunk, hogy a megyénket és úgy általában Északkelet-Magyarországot hogyan érintette Trianon.

Hasznosnak bizonyult az is, hogy a fiúk nemrégiben Sátoraljaújhelyen voltak osztálykiránduláson. A város felett magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária egyedülálló látványosság: stációi a trianoni békeszerződés során elszakított 38 város nevét és címerét jelenítik meg. A hegy tetején pedig a Szent Koronát formázó Szent István-kápolna áll. A verseny során egy prezentációt kellett készítenie a csapatnak. A sátoraljaújhelyi tapasztalatok, élmények hatására a fiúk az ottani kálváriát mutatták be. Ez a prezentáció végül olyan jól sikerült, hogy a zsűri különdíjban részesítette.

A versenyben részt vevő négy diák közül hárman tudtak beszámolni lapunknak.

– Idén érettségizem történelemből, emelt szinten szeretnék. Azt még nem tudom, hogy ezen a téren folytatom-e tovább a tanulmányaimat – meséli Vaszilkó Roland.

Érdekes kihívás volt

– Érdeklődünk a történelem iránt, nemcsak tanulni szeretjük, de gyakran olvasgatunk a témában – fogalmazott Nagy Mátyás. Balla Márton erre is rátromfolt:

– Édesapám történelemtanár, így személyes kötődésem is van a dologhoz.

Márton volt egyébként a három fiú közül az egyetlen, aki járt az elcsatolt területek valamelyikén, beszélgetett határon túli magyarokkal.

– Amikor Erdélybe utaztunk a családommal, azt tapasztaltam, hogy még mindig büszkén ápolják a nemzeti kultúrát, őrzik az identitásukat.

A csapattagok mindannyian egyetértettek abban, hogy a versenyt az alapos felkészülésnek és a csapatmunkának köszönhetően sikerült megnyerniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában