Mezőcsát

2020.03.08. 08:30

A tavalyi beázást követően megújulhatott a könyvtár

Nem szabad megfeledkezni az iskolai könyvtár közösségformáló szerepéről sem.

Forrás: ÉM

Napjainkban, mikor a technika forradalmának újabb robbanásszerű fejlődéséhez, az úgynevezett digitalizáció világához érkeztünk, még jobban igaz az az egykori iskolai feladatra vonatkozó megállapítás, hogy a nevelési, oktatási intézmény elsődleges feladata nem más, mint a gyermekek egészséges személyiségének kialakítása. Ennek a nemes és meghatározó pedagógiai tevékenységnek egyik fő célja, hogy a gyermek az információk tömegéből tudatosan, igényesen tudjon választani, valamint megtalálja a számára szükséges információ megszerzéséhez a megfelelő helyet, eszközt, és kialakulhasson benne a folyamatos önművelésre törekvés igénye – fejti ki Vitéz Gábor Miklós, a Mezőcsáti Egressy Béni Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója.

Fontos a könyv

– Ezen intézményi, pedagógiai fő célunk megvalósítása érdekében elképzelhetetlen a digitális eszközparkunk céltudatos alkalmazása, valamint a módszertani kultúra fejlesztése mellett az iskolai könyvtár adta lehetőségek folyamatos kiaknázása is. Nagyon fontos, hogy az oktatás folyamatában továbbra is bekapcsolódjék a könyv mint a tudás kulcsa, vagyis az elsődleges információhordozó.

Úgy gondolom, hogy az olvasásra, továbbá a könyvek szeretetére nevelés a szövegértési kompetenciák fejlesztésének alapja – hangsúlyozza az igazgató. Annak, hogy ezek az oktatási, nevelési tevékenységek az iskolai könyvtár segítségével valósulhassanak meg, feltétele volt, hogy a 2019-es heves viharok következtében bekövetkezett károk (sorozatos beázások, felázások) felszámolásra kerüljenek. A könyvtár felújítása napjainkra sikeresen befejeződött és gyermekeink újra birtokba vehették, így szellemi, kulturális fejlődésük érdekében újra képes hatékonyan a feladatát ellátni. Ennek köszönhetően és a könyvtári állomány céltudatos bővítéséből intézményünk tanulói elsajátíthatják az önálló tanulás módszereit, a pedagógusok pedig szakmai támogatást nyerhetnek mindennapi munkájukhoz.

Állománybővüléssel is gazdagodott intézményünk, hiszen a művészeti iskolánknak, művésztanárainknak és növendékeinek művészeti szakkönyvtár került kialakításra. Nem szabad megfeledkeznünk az iskolai könyvtár közösségformáló szerepéről sem, hiszen a tanulási környezet része, egyfajta közösségi tér a tanítási, tanulási folyamatok színterén belül: lehetővé teszi az ismeretek, a kultúrák, a művészetek, a tantárgyak, valamint a pedagógusok és a tanulók találkozását is – emelte ki Vitéz Gábor Miklós.

(A borítókép a Kiss József szobránál készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában