utazási kiállítás

2020.03.09. 14:00

A koronavírus közbeszól

Új helyszínen, a Miskolci Egyetemen rendezték meg hétvégén az utazási kiállítást.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

A korábbi helyszín, ahol 26 éven keresztül voltak, idén már nem vállalta a rendezvényt. Az ötletet pedig, hogy az egyetemen tartsák a „Menjünk világgá…!” utazási kiállítást, az adta, hogy a város két legrégebbi rendezvénye, a kiállítás és az ásványfesztivál egy helyen legyen – mondta Bárdos István, a Szerviz Iroda Utazási Központ menedzsere, a vásár szervezője. Mindkettő ugyanabban az időszakban zajlott mindig is. Úgy tűnik, hogy a két rangos kiállítást összehozni sikeres ötlet volt – fogalmazott a szervező.

Meglepetések ezúttal is voltak

A kiállítás kétnapos volt. Évtizedek óta szokás, hogy van egy megyei díszvendégük, most Edelényre esett a választás. A felújított kastély mellett számos más látnivaló is várja ott a turistákat. A külföldi dísz­vendég pedig Hainan szigete, a Dél-kínai-tenger mellett lévő Hawaii. A természeti adottságok és a szolgáltatások rendkívül hasonlóak az amerikai üdülőhelyhez.

– Az 50 kiállító egyébként a világ minden részére kínál utakat – mondta a szervező. – A koronavírus miatt elég nagy a bizonytalanság, de nem lehet azt mondani, hogy sokan mondják vissza a foglalásaikat. Az utak nagy része a nyárra szól, így az utasok kivárnak, inkább a kora tavaszi városlátogatások, körutak szenvedtek kárt – hangsúlyozta Bárdos István.

Pánikra nincs ok, de ha az utazni vágyó mégis úgy dönt, hogy lemondja az útját, annak megvannak a szerződésben foglalt feltételei. Van rá lehetőség, de érdemes a kötbért is figyelembe venni.

– Az edelényi kastélysziget 2014-es átadása óta számos egyéb törekvésünk van a turizmus fellendítésére – mondta Malinkó Péter alpolgármester. Szintén a településhez kapcsolható a Császtai Búcsú, amely minden év szeptemberében van. Császtán egy bányászati múzeum építését is tervezik a kőszénbányászat hagyományainak emlékére.

Külföldi díszvendég

– Hainan egy Dél-Kínában található óceáni sziget. Régóta kedvelt úti cél, de Magyarországon még nincs a köztudatban – tudtuk meg Jakócs Árontól, a Robinson Tours ügyvezető igazgatójától. Hasonló költségekkel lehet számolni, mint egy görög- vagy törökországi nyaralás esetében. Közvetlen repülőjárat Budapestről, fehér homokos, pálmafás partok, illetve rengeteg látványosság is van a szigeten. A koronavírus terjedésével kapcsolatos hírek miatt az év elején kicsit megtorpantak a foglalások erre a helyszínre, de ez már lecsengeni látszik – mondta a szakember.

– Elsősorban klasszikus mediterrán nyaralásokat keresnek az érdeklődők, de ma már nemcsak nyáron utaznak, hanem egész évben – hangsúlyozta Angyal Enikő, a Globus Travel Utazási Iroda ügyvezetője. A városlátogató programok, körutazások is népszerűek. Az utazási kiállításra sokan konkrét elképzelésekkel jönnek, és le is foglalják az utat. Az utazási kedvet befolyásolja a koronavírus miatti pánik, ennek gazdasági hatásait érzékelni lehet. Ám a szakember hangsúlyozza, hogy Európára ez nem jellemző: Birminghamben nemrégiben rendeztek egy háromnapos turisztikai kiállítást, ahol naponta 20 ezer látogató fordult meg a világ 50 országából, szó nem volt róla, hogy lemondják a rendezvényt – hangoztatta az ügyvezető.

A családjával együtt érkezett Remkó Dorottya. Szeptemberben a Magas-Tátrába terveznek egy kiruccanást, illetve a nyáron Észak-Olaszországot vennék célba, ami attól is függ, hogyan alakul a koronavírus kapcsán kialakult helyzet – mondta. Még várnak a szállásfoglalással, mert nem szeretnének kellemetlenséget az utazás során.

Mindenképp repülővel

Orosz Henrietta és férje a 10 hónapos kisfiukkal utaznának nyaralni külföldre. Olyan helyet szeretnének, ahol tenger és látnivalók is vannak. De a Tátrát sem tartják kizártnak. A kicsi miatt fontos számukra a biztonság, ezért egyelőre a török, francia és olasz tengerpartokat – amelyeket korábban nézegettek – nem tartják előnyösnek. Ha sikerül találniuk egy megfelelő úti célt, akkor repülővel szeretnének menni – mondta az édesanya.

(A borítóképen: Sokan voltak kíváncsiak az utazási kiállításra, amit az idén az egyetemen rendeztek meg)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában