Péntek 13

2020.03.13. 16:15

A jogos félelem napja vagy az újrakezdés szimbóluma?

A péntek 13. nem csak a valaha volt egyik legjobb klasszikus horrorfilmnek adott témát.

Bájer Máté

Forrás: shutterstock/illusztráció

Az ókortól kezdve emberek millióit sarkallta óvatosságra, félelemre ez a nap. A tizenhármas számnak eleve komoly mítosza van: a triszkaidekafóbia egy orvosi kifejezés arra, ha valaki retteg ettől a számtól. Rómában úgy tartották, hogy a 13 a halál és a rombolás előjele. Lonardo da Vinci Utolsó vacsora című képén is 13 alak látható. Amerikában számos hotelből hiányzik a 13-as szoba, míg több felhőkarcoló esetében ugyanez a helyzet a 13. emelettel.

A péntektől való viszolygás szintén bibliai eredetű: ezen a napon feszítették meg Jézus Krisztust, és – állítólag – ez volt a paradicsomi bűnbeesés napja is. Mi történik, ha a két negatív szimbólum találkozik? Előtérbe kerülnek a lóherék, a fekete macskák és elnapolják a házasságokat.

Hernyóból lepke

- A péntek 13 hiszti pánikkeltés: körülbelül annyi valóságtartalma van, mint hogy a Habsburg rántott hús magyar vagy a finnugor eredetű – véli Soltész Mónika, természetgyógyász, asztrológus. – Valójában a péntek 13 misztikus szám, természetfölötti erők megnyilvánulása ha helyesen használjuk: a halál szimbóluma. Akik nem tudják mi a halál, rettegnek tőle, pedig a halál valójában egyfajta újrakezdés, megújulás, ahogyan a 13 szám is. Péntek 13-án új lappal kezdhetünk, és csak a saját gondolatainkon múlik hogyan: félelemmel vagy izgatott várakozással telve. Aki rettegni szeret az nyilván ezt látja bele a péntek 13-ba is.

Soltész Mónika úgy véli, a dátum köré épült babona egyfajta manipulációs eszköz:

- A félelemben tartás egyik eszközeként használják, pedig a péntek 13 valójában az átalakulás energiája, mint amikor a bebábozódott hernyóból pillangó születik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában