Bővítések

2020.02.04. 17:30

Újabb munkahelyek

Két év alatt megduplázódott a foglalkoztatottak létszáma a tiszakarádi üzemben.

Bódisz Attila

Az ünnepélyes átadón

Fotó: Bódisz Attila

Közel százmillió forintból bővült a két éve megnyílt tiszakarádi kézi fémmegmunkáló üzem, amelyet hétfőn adtak át.

A megnyitón Karászi Zoltán, a település polgármestere elmondta: 2014-ben vehette át a település ügyeinek irányítását, akkor a 2500 lakosú községben 730 munkanélküli embert tartottak nyilván. Ez a szám ma alig haladja meg a kétszázat. Annak érdekében, hogy minél többen dolgozzanak, az önkormányzat igyekezett kihasználni a közmunka nyújtotta lehetőségeket, de sok energiát fektettek abba is, hogy minél többen helyezkedjenek el piaci alapú munkahelyeken. Ehhez elkötelezett támogatóként megnyerték maguknak a térség országgyűlési képviselőjét, dr. Hörcsik Richárdot. Közös munkájuk eredményeként előbb sikerült megvásárolniuk egy régóta használaton kívüli varrodaépületet, amelyet átalakítva két éve megnyitották a Zemplén-Innováció Kft. által üzemeltetett sorjázóüzemet, amely az egyik sátoraljaújhelyi autóipari beszállító, vagyis a Prec-Cast Öntödei Kft. megrendeléseire alapozta üzleti modelljét. Az új munkahelyen több mint ötvenen kezdtek el dolgozni, de már akkor felmerült a bővítés gondolata. Erre a Belügyminisztérium támogatásával nyílt lehetőség, ugyanis tőlük sikerült elnyerni a bővítéshez szükséges forrást. Az alapkövet tavaly augusztusban rakták le, a csarnok nem egészen fél év alatt készült el. A polgármester hozzátette: céljuk további piaci alapú munkahelyek létesítése a településen.

Példa lett a program

Réthy Pál, a Belügyminisztérium főosztályvezetője beszédében hangsúlyozta: nem volt egyszerű beilleszteni a rendelkezésre álló közfoglalkoztatási programokba a tiszakarádiak kezdeményezését, de a bodrogközi település önkormányzatának addigi teljesítménye és törekvései meggyőzték a döntéshozókat. Hangsúlyozta, hogy a kormányzat elképzelései is egyre inkább azt célozzák, hogy az eddig közfoglalkoztatási programok révén foglalkoztatott emberek olyan munkahelyekre tudjanak elszerződni, amely a településükön működik. Ezt mutatja az is, hogy míg a korábbi években akár 230-260 ezren is dolgoztak közmunkásként, tavaly ez a szám már alig érte el a százezret.

Dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő jelentős eredménynek nevezte, hogy szűk két év alatt sikerült majdnem megduplázni a tiszakarádi üzem foglalkoztatotti létszámát, vagyis az akkori ötven dolgozó helyett ma már közel százan kapnak kiszámítható megélhetési lehetőséget helyben. A honatya szerint ez a példa is mutatja, hogy ahol van kezdeményező készség, elképzelés, valamint együttműködési szándék, lehet komoly eredményeket elérni. A képviselő megemlítette: a pályázati támogatás is a térségben maradt, ugyanis a csarnok építését is egy bodrogközi vállalkozás végezte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában