MissionArt Galéria

2020.02.26. 14:00

Pezsgő élet fiataloknak

MissionArt Galéria: közösségi térként, klubszerűen nyitna újra Miskolcon.

Hajdu Mariann

Fotó: Ádám János

Újra működhet a MissionArt Galéria Miskolcon, mégpedig úgy, hogy fiatal művészeknek ad lehetőséget: tudtuk meg Kishonthy Zsolttól, az egyik alapító-tulajdonostól. A műkereskedelemben és a művészeti életben hazai és nemzetközi szinten is ismert magángaléria központja Budapesten van, de 1992-től hosszú éveken át Miskolcon is volt irodájuk, itt is szerveztek kiállításokat.

– Később szép lassan, de megszűntünk Miskolcon működni – mondja Kishonthy Zsolt. – Már nem volt értelme itt kiállításokat szervezni, műkereskedelmi tevékenységet folytatni, megcsappant iránta az érdeklődés. A miskolci főutcán bérelt helyiségünk azonban megmaradt.

Adódott a lehetőség

Arról a helyiségről van szó, amelyben a Műút folyóirat szerkesztősége és immár 2014-től a Cirmi Civil Rádió Miskolc működik. Kishonthy Zsolt magyarázza, jelenleg a Szépmesterségek Alapítvány a bérlő – ők adják ki a folyóiratot is – és amelynek ő maga a kuratórimi elnöke.

– Bár a MissionArt tavaly hivatalosan is átadta a helyiséget az alapítványnak, most mégis adódott a lehetőség, hogy újranyissunk – fogalmaz a magángaléria tulajdonosa. – Érdekes történet, hogy miért. Találkoztam néhány fiatallal.

Fiatal művészek, akik Miskolcon élnek. Sok-sok éve szomorkodott már, hogy azok, akik frissen végeznek valamelyik művészeti egyetemen vagy főiskolán (Egerben, Budapesten) nem jönnek vissza Miskolcra. Most viszont talált jónéhány fiatalt, akik itt képzelik el a jövőjüket. Ezért gondolt arra, hogy megkeresi őket, és létrehoz egy csoportot.

– Emailen, facebookon tartjuk a kapcsolatot, néha összeülünk, szervezzük a jövőt. A cél az, hogy ha a Cirmi rádió kiköltözik innen, akkor itt, egy önálló helyiségük lehessen.

Kishonthy Zsolt hangsúlyozza, a Cirmi számára önálló helyiséget ígért Borkuti László, az önkormányzat tanácsnoka.

– Rájuk férne, hiszen kitartottak a nehéz időkben, és sok-sok fiatalt gyűjtöttek maguk köré műsoraikkal.

Ha a hajdani MissionArt terme felszabadul, akkor festés, minimális átalakítás után újra szabad kiállítótérré válhatna. Kishonthy Zsolt hangsúlyozza, az alapítvány lenne a fenntartó, a működtető, a MissionArt pedig finanszírozná a kiállítással járó költségeket, mint nonprofit szervezet. A 10-13 fiatal így kiállítási lehetőséghez jutna.

– Nagyon nagy dolog ez, mert Miskolcon szinte egyetlen kiállítási lehetőség van a kortárs művészek számára, a Miskolci Galéria, ám annak sok évre előre lefoglaltak a termei. A fiatal, pályakezdő művészeknek alig van esélyük ott a bemutatkozásra. A helyiségünk újra MissionArt Galéria néven működne. A kiállítók önéletrajzában nem mutatna rosszul, hogy itt nyílt tárlatuk, hiszen a galériánk neve jól cseng a művészeti életben.

Klubszerűen működhetnének

Kishonthy Zsolt folytatja: a csoport maguk szervezhetnék magukat, a tárlatrendezésen túl közösségi térként, klubszerűen is működhetnének. Hívhatnának írókat, költőket, zenészeket, újra egy élő hely lehetne, ahol bemutatkozhat a kortárs művészet.

– Hátha újra visszatér a pezsgő szellemi élet Miskolcra, mint ami sok-sok éve jellemezte a várost. Igaz, azóta jóval kevesebben élnek itt, és főleg a fiatalok mentek el, de talán a galéria is hozzájárul ahhoz, hogy megforduljon a trend.

(A borítóképe: Kishonthy Zsolt a MissionArt Galéria régi és egyben leendő miskolci épülete előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában