Hamarosan

2020.02.06. 13:00

Kezdődik az Y-híd építése

Három ütemben épülnek majd az utak, 2022 végére készülnek el a tervek szerint.

Hajdu Mariann

Tavaly októberben tették le az Y híd alapkövét

Forrás: ÉM-archívum

Méricskélő munkások lepték el az útvonalat, és már elkezdődött a bontásra ítélt házak kisajátítása: a környéken élők már régóta sejtik, amit most be is jelentettek, hamarosan kezdődik a 3. számú főút tehermentesítő szakasza és az Y-híd építése.

Mint ahogy a projekt megvalósítójától, a Nemzeti Infrastrukturális Fejlesztő (NIF) Zrt.-től megtudtuk, három szakaszban valósítják meg a terveket, a legelső hamarosan kezdődik és 2021 elejéig tart, a kivitelező az Y-híd Vörösmarty és Kisfaludy utcák találkozásától keleti irányban tervezett támaszait alakítja ki, valamint a támaszok által határolt területen kezdi meg a híd és a kapcsolódó támfal építését.

Jövő év elejétől

A második ütemben – várhatóan a jövő év elejétől – kezdik meg a Vörösmarty utcai felüljáró bontását és a híd építését. A munkálatok ideje alatt a Vörösmarty utca mintegy 250 méteres szakaszát lezárják a Lenke utca és a Pfaff Ferenc utca között, ebbe az irányba tervezetten a Bajcsy-Zsilinszky utca vagy a József Attila utca felé lehet majd kerülni. A Király utcából jobbra kiágazó Vörösmarty utcát a híd munkálataival párhuzamosan 570 méter hosszúságban négysávosra bővítik.

Ez az út vezet fel az Y-hídra, amelynek egyik ága a Martinkertváros felé vezet majd, a másik pedig a Tiszai pályaudvar felé. Utóbbi irányban a híd kiváltja a jelenlegi szintbeli vasúti kereszteződést a Pfaff Ferenc utca végénél.

Átépítik a Király és a Vörösmarty utcák keresztezését és a Soltész Nagy Kálmán és a Vörösmarty utca keresztezésében lévő jelzőlámpás csomópontot is. A harmadik ütemben – 2022 elejétől – a híd Kisfaludy utcai támaszait építik meg, valamint az ezen támaszok által határolt területen a hidat és a kapcsolódó támfalat.

Intermodális: később

Az építési munkákat megelőzően márciusban közműkiváltásokkal kezdődnek a munkák.

Az útépítés harmadik eleme a Tiszai pályaudvar átépítése lenne. Hideg András, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója ennek kapcsán lapunknak azt válaszolta: az intermodális csomópont terveinek közlekedésszakmai felülvizsgálata megtörtént, de erről csak a kapcsolódó döntések meghozatala után adható tájékoztatás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában