Környezetkárosítás

2020.02.24. 16:00

Jobban szennyezte a levegőt, mint az üzemek

Gumiabroncsokkal gyorsította a lombégetést, miközben azt sem kellett volna égetnie.

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Helyre nem állítható károsítást eredményező környezetkárosítás bűntette miatt emelt vádat egy harminchárom éves polgári férfi ellen a Tiszaújvárosi Járási Ügyészség. A vádirat szerint 2017 októberében egy Tiszaújváros külterületén lévő ingatlanon és az azzal közvetlenül szomszédos földterületeken egy vállalkozó a terület tulajdonosával kötött szerződés alapján fakitermelést végzett. A vállalkozó a terület tisztításával kapcsolatos munkákra megállapodást kötött a vádlottal. A vádlott feladata az volt, hogy a fakitermelést követően a területen összegyűjti a visszamaradt lombozatot, faágakat és a földben maradt tuskókat, s azokat elszállítja.

A vádlott miután megtisztította a területet, úgy döntött, hogy nem bajlódik a szállítással, ezért a szabadban tüzet gyújtott, és elégette az általa összegyűjtött nagy mennyiségű fát és lombot. Az égés gyorsítása érdekében 15-20 autógumi-abroncsot is a tűzbe dobott.

A vádlott cselekménye következtében az elégett gumiabroncsokból a légkörbe 135–380 kilogramm, az egészségre rendkívül veszélyes légszennyező anyag jutott, ez messze túllépi még a nagy vegyipari üzemek kibocsátásának egyébként ellenőrzött értékét is.

A bűncselekmény nyomán beállt levegőszennyezettség, az így előállott légkörkárosítás emberi beavatkozás által nem helyreállítható. Az ügyészség a vádlottal szemben végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta a Tiszaújvárosi Járásbíróságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában