értékek

2020.02.09. 14:30

Három elemmel bővült tovább a megyei értéktár

Kincsünk lett a sajóvámosi rekordhosszúságú egybetöltött kolbász.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

A napokban ülésezett – idén első alkalommal – a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értéktár Bizottság. A bizottság régi-új elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka három értéket javasolt felvételre.

Kétezernél több elem

Elsőként Szabó György, a bükki füvesember munkásságát, másodikként a sajóvámosi 2431 méter hosszú egybetöltött kolbászt, harmadikként pedig a Tokaj-Hegyaljai Albumot.

Az értéktárbizottság mindhárom esetben egyhangúlag fogadta el az elnök javaslatát, így a 8 kategóriában immáron 2018 elemet tartalmaz a megye értéktára.

„Mindhárom érték a maga nemében egyedi, közösséget építő és megyénk egy-egy tájegységéhez köthető” – mondta Bánné dr. Gál Boglárka.

Hagyomány és innováció

A legtöbben talán Szabó György, a bükki füvesember munkásságáról hallottak, aki a hagyományos népi gyógynövényes gyógyászat fennmaradásában, hagyományaink megőrzésében tölt be egyedülálló szerepet.

A világrekord hosszúságú kolbász önmagában élelmiszeripari kuriózum, amelynek értékét növeli, hogy az idén hatodik alkalommal megrendezett közösségi eseményen, a Vámos-Toros Napon készítették el.

Az először 1867-ben megjelent Tokaj-Hegyaljai Album kora egyik legnagyobb méretű tájleíró munkája, ezzel együtt a világ borkultúrájának egyik alappillérét bemutató könyv, amelyet az utóbbi években újra kiadtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában