Ungvári pincesor

2020.02.10. 16:30

Felújítások a sátoraljaújhelyi világörökségi pincesoron

A világörökségi magterülethez sorolt helyszín szépítését, hasznosítását kiemelt feladatnak tekintik.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Évek óta folyamatosan újítják a sátoraljaújhelyi Ungvári pincesort, a munka nemrég új fázisába érkezett.

Dankó Dénes, a város alpolgármestere a helyi médiának ezzel kapcsolatban elmondta: az önkormányzatnak ugyan minimális tulajdonrésze van a pincesoron, ám a világörökségi magterülethez sorolt helyszín szépítését, hasznosítását kiemelt feladatuknak tekintik. Emlékeztetett: néhány éve egy Mikóházával, valamint a szlovákiai Kistoronyával közösen elnyert határon átnyúló program segítségével felújították a pincék közötti elektromos hálózatot, fejlesztették a közvilágítást, valamint rendbe tették a kerítés és a sétányok egy részét. Az elmúlt hónapokban egy újabb európai uniós pályázat eredményeként a helyszínen egy szép zöldterületet alakítanak ki, aminek köszönhetően kiváló rendezvényhelyszín lehet az Ungvári pincesor felszín feletti része. A projektben helyet kapott egy görög amfiteátrumhoz hasonlító kisebb szabadtéri színpad, vizesblokkokat építettek, valamint piknikhelyeket alakítottak ki. Történtek útfelújítási munkálatok, valamint megpróbálták megoldani a csapadékvíz-elvezetést is – sorolta az alpolgármester. Hozzáfűzte: a pincesor teljes területe eléri a 3,5 hektárt; ezt teljesen most sem sikerült rendbe tenniük, de mindenképpen jelentős előrelépés történt.

Dankó Dénes azt is elmondta, hogy a földfelszín alatt négy szinten összesen 15 kilométernyi pinceág van, ami nem egybefüggő. Ezek többsége magántulajdonban van, és a pincék közül 3-4 olyan, amelyet tulajdonosaik rendeltetésszerűen használnak. A felújítássorozattól azt remélik, hogy megnő az érdeklődés az egyébként kiváló klímájú pincék iránt, és igazi borászati miliő alakul ki az Ungvári pincesoron – közölte az alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában