milliós kár is van

2020.02.06. 15:00

Életveszélyes fadőlés Hollóstetőn

Hiába jelezték aggodalmukat nem vágták ki a veszélyes fákat.

Pap Gyula

Forrás: A kemping fotója

A szerdai vihar a megyeszerte okozott károkat, ahogy írtunk is róla sok helyre hívták a katasztrófavédelem munkatársait. Ami Hollóstetőn a kempingben történt az nem csak a jelentős anyagi kár miatt kirívó, hanem könnyen emberéletet is követelhetett volna a szélvihar. Vargáné Radványi Györgyi felindultan számolt be Facebook bejegyzésében a történtekről.

„Nem jellemző rám, hogy nyilvánosan panaszkodjak, vagy dühöngjek, de ma betelt az a bizonyos pohár. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok embernek okoztak nagyon nagy károkat az utóbbi idők szélsőséges időjárási körülményei. Azonban ami ma velünk történt ismételten a kempingben, az elkerülhető lett volna, ha kérésünk éveken keresztül nem talál süket fülekre az illetékes szerveknél. 2017 áprilisában a belombozódott fákra ráhulló hó terhe alatt összetört fák temették maguk alá a kempinget, okozva több 10 milliós kárt. Rengeteg munkával és segítséggel (amiért mai napig hálásak vagyunk a barátainknak, ismerőseinknek) de talpra álltunk. Akkor kértük szóban és írásban, ügyvédi felszólítással az Északerdő Zrt-t és az erdőfelügyelőséget, hogy az épületekre és az emberekre nézve veszélyes fákat vágják ki. Közel 3 év telt el azóta és nem történt semmi. Ma két ütemben dőltek a főépületünkre a 25-30 méteres fák, törve össze a három évvel ezelőtt épített új tetőnket, okozva ezzel ismételten több milliós károkat” – írja a károsult.

A véletlenen múlt

A helyszínen jártunkkor csütörtök délelőtt fadőlésektől volt hangos a kemping körüli erdő. Már szétfűrészelték a házra dőlt mintegy 60 centiméter átmérőjű és körülbelül 30 méter magas fát amely szinte kettészelte a lakóház tetejét.

– Néhány centiméterrel a testvérem mellett csapódott be a zuhanó fatörzs, én sem voltam messze a helyétől – meséli Varga Balázs, aki még mindig az események hatása alatt volt. A kemping tulajdonosa Varga József elmondta, az a legfelháborítóbb, hogy az egy órakor történt fakidőlés után hiába jelezték aggodalmukat a kiérkező erdészeti munkásoknak nem voltak hajlandóak kivágni a veszélyes fákat, melyek pár óra múlva lezúzták a teljes tetőszerkezetet. Egyébként is kötelező lenne egy legalább harminc méteres biztonsági sáv, de hiába jeleztük az erdészet felé nem törődnek vele – panaszolta. Az esettel kapcsolatban kérdéseinkkel megkerestük az Északerdő Zrt.-t válaszukra visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában