Jubileumi alkotás

2020.02.24. 18:30

Dokumentumfilm készül a megyaszói fúvószenekarról

Kovács István trombitás forgat a fennállásának századik évfordulóját tavaly ünnepelt együttesről.

Novák Krisztina

A fúvószenekar 1919 márciusában alakult és tavaly június 22-én, a falunapon tartották a központi ünnepséget Megyaszón.

Több mint húsz esztendeje a miskolci Plaszkó György a zenekar vezetője, valamint karmestere, és bő tizenkilenc éve kérte meg korábbi tanítványát, Kovács Istvánt, aki akkoriban Nyékládházán élt, hogy trombitásként csatlakozzon hozzájuk. A zenekarnak így az elmúlt húsz évben már nemcsak helyi, hanem külsős – kisegítő – zenésztagjai is vannak.

Kovács István

A gondolat

– Amikor odakerültem, rendszeresen tartottunk próbákat, és elmondhatjuk, hogy nagyjából negyven olyan zeneszám van, amit szinte már kotta nélkül is tudunk – kezdte Kovács István. – Ennek köszönhető, hogy rendszeresen tudunk fellépéseket vállalni. Mi már nem tudunk próbákra járni, hiszen mindenki dolgozik, családi életet él. Azt viszont nyugodt szívvel állíthatom, a fellépések kilencven százalékán jellemzően ott vagyok. Nagyjából tizenöt a fellépéseken a zenekar létszáma.

István operatőr és vágó a Kazincbarcikai Városi Televíziónál. Tanulmányait Egerben végezte, kommunikáció szakon. Öt évvel ezelőtt, amikor még a pályája elején járt, készített már kisfilmet a zenekar legutóbbi húsz évéről úgy, hogy mindent a zenészkollégák szemszögéből láttatott. Mindenki nagy szeretettel fogadta a filmet. Az évek során képezte magát, és egyre több tapasztalatot szerzett. Mindig is benne volt a gondolat, hogy ezt a témát újra elővegye. A tavalyi, százéves jubileum nem is kínálhatott volna erre jobb lehetőséget.

– Tavaly márciusban kezdtem el a három részből álló dokumentumfilmmel foglalkozni, júniusban indult a forgatás. Kezdetben úgy akartam elkészíteni, hogy ez egy napi eseményeket felvonultató rövidfilm legyen, amit megspékelek néhány régi és jelenlegi zenészkollégával készített interjúval – mesélte az alkotó. – Ahogy egyre mélyebbre ástam magam a történetben, láttam, hogy vannak olyan érdeklődők, akik szívesen adnának interjút, mert végigkísérték a zenekar életét. Közben előkerültek régi fotók és tárgyi emlékek, dokumentumok, amelyek igazolták a zenekar múltját. Ráébredtem, hogy több időt kell a munkára szánni, mert láttam, hogy ez a történet így nem kerek.

Nagyjából ősszel kezdődött a vágás, de akkor még nem volt minden leforgatva. István készített interjút Hajdú Istvánnéval, Megyaszó polgármesterével és több helybélivel, akiknek az élete kötődött a zenekarhoz, és valódi emlékeket idéztek fel az elmúlt száz évről. Ilyen Szegedi Miklósné, aki rengeteg szállal kötődik a zenekarhoz. A támogatójuk volt, a Hankó Zoltán Olvasókör elnöke és Megyaszó községben ő vezette a könyvtárat, tehát a helyi kulturális élet egyik fontos szereplője.

Kovács István

Zenészek voltunk

– Mivel terjedelmes az anyag, úgy gondoltam, három, rövidebb epizódot készítek Zenészek voltunk címmel, és örömmel jelentem, az első epizód már elkészült – újságolta boldogan Kovács István. – A film narrátora Dányi Krisztián színművész, szinkronszínész, és ő a hangja az egyik magyar televíziós filmcsatornának is.

A film bemutatója valószínűleg Megyaszón lesz márciusban. Az első rész közben versenybe száll a celldömölki Totál Plán filmfesztiválon február 29. és március 1. között, áprilisban pedig jelen lesz a Vas megyei Függetlenfilm Fesztiválon, a VAS-FILM-en.

(A borítóképen: Kovács István forgatás közben. A Zenészek voltunk című dokumentumsorozat első része elkészült | Fotó: Zele Tímea)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában