Filmfesztivál

2020.02.26. 21:30

A naiv festő, aki megélte, még azt is, hogy felfedezzék

Olasz, spanyol, amerikai alkotások az idei németországi filmmustrán.

Bíró Tibor

Italian actor Elio Germano poses during a photocall for the film "Volevo Nascondermi" (Hidden Away) screened in competition at the 70th Berlinale film festival on February 21, 2020 in Berlin. - The 11-day Berlinale, one of Europe's most prestigious film extravaganzas alongside Cannes and Venice, celebrates its 70th anniversary in 2020 and will be running from February 20 to March 1, 2020. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)

Fotó: AFP

A Berlinale idén hivatalba lépett új vezetői célul tűzték ki a fesztivál megújítását és közönségbaráttá tételét is.

Elveszítette a valóságot

Ennek az első napokban is látható megnyilvánulása volt, hogy nemcsak a speciális szekciókban, hanem a versenyprogramban is megjelent a műfaji sokszínűség. Volt a kínálatban spanyol pszicho-szex-thriller Intruder címmel, amelyben a főszereplő énekes és szinkronszínésznő egy traumatikus kialakult paranoiáját, hallucinációit és végül a valósággal való teljes kapcsolatvesztését mutatja be.

De emellett volt a Disney– Pixar cégek által jegyzett animációs film is, igaz, ez utóbbi versenyen kívül.

Az első napok talán legmagasabb művészi színvonalú alkotása egy olasz film volt Hidden Away címmel, mely valós történetet dolgoz fel, egy szellemileg és testileg sérült, a Pó vidékén a múlt században élt naiv festőről, Antonio Ligabue-ról. A művész gyermekkora és élete nagy része borzalmas körülmények között telt, gyakorlatilag társadalmon kívüli nomádként élt, később alkalmi munkákat vállalt, de soha nem adta fel szenvedélyét, a festést és szobrászatot. Élete utolsó szakaszában fedezték fel rendkívüli tehetségét és megérhette, hogy kiállításokat rendeztek műveiből, melyek a gyűjtők körében is keresetté váltak. A főszerepet hitelesen játssza a tehetséges fiatal olasz színész, Elio Germano.

A film komoly esélyes lehet a fesztivál valamely díjára.

(A borítóképen: Elio Germano, a naiv festőről szóló film főszereplője | Fotó: AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában