Közlekedés

2020.01.07. 11:30

Teszteltük az új, ritkább menetrendet Miskolcon, egyelőre nincs panasz

Az iskolakezdés miatt a forgalom megélénkült, ám nagyobb fennakadást nem tapasztaltak.

Nagy-Hankó Krisztina

Irány Komlóstető! Hétfőn debütált „élesben” az új menetrend Miskolcon

Fotó: Bujdos Tibor

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Miskolci Tagszervezete (VEKE) már decemberben megfogalmazta aggályait a menetrendi változások miatt. Egyebek mellett azt kifogásolják, hogy megint az utolsó pillanatban, kapkodva változtattak rajta. Kicsit átgondolatlanul is talán – tudtuk meg Fejér Balázstól, a tagszervezet vezetőjétől.

A 21B-s viszonylat meghosszabbításával az egykori 101B-s vonalat úgy állítják vissza, hogy az összességében ritkább és egyenetlenebb menetrendet okoz a Kilián-Dél városrészben és a déli tehermentesítő környékén élők számára. „Ez a 101B-s sajnos nem az, amire oly sokan nosztalgiával gondolnak vissza, csupán a 21B-s autóbuszvonal meghosszabbítása a réginél sokkal hosszabb útvonalon, és csak munkanapokon közlekedik”, fogalmazott a VEKE szakembere.

Hétfőn a csúcsidőben „teszteltük” az új menetrendet, ám nem tapasztaltunk zsúfoltságot, káoszt.

Hétfőn járatritkításokkal lépett életbe az új menetrend a miskolci tömegközlekedésben, erről a miskolci közgyűlés döntött még tavaly decemberben. Az ügy előzménye novemberre nyúlik vissza, amikor közfelháborodást okozott, hogy az őszi iskolai szünet idején hétvégi menetrend szerint jártak a buszok, villamosok. A cég vezetése akkor a már hónapok óta fennálló sofőrhiányra hivatkozott. Veres Pál polgármester tárgyalást kezdeményezett a cégvezetéssel, a menetrend átalakítása is a „válságmenedzselés” része. Bár az új menetrend január elsején lépett életbe, de a hétfői volt az első nap, hogy élesben lehetett tesztelni, hiszen a múlt héten még iskolai szünet volt. A miskolci önkormányzat tegnap közleményében úgy fogalmazott, „nagyobb fennakadást nem tapasztaltak, illetve lakossági panasz sem érkezett a közlekedési vállalathoz.”

Megfogalmazták aggályaikat

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Miskolci Tagszervezete (VEKE) azonban nem látja ennyire jónak a helyzetet. Ők már tavaly decemberben megfogalmazták aggályaikat a menetrendi változások miatt. Vezetőjük, Fejér Balázs többek között elmondta: Komlóstetőn állandósul az egyenetlen menetrend, a villamosok munkanapi rendjéből 12 indulást töröltek, az 1-es villamos délelőtt ritkult, napközben előfordul, hogy kilenc percet kell várni rá. Két éjszakai indulást pedig kivettek mindkét irányból, aminek hatására megbomlik a 30 perces követési idő, és ezáltal több, az Avas, a Szentpéteri kapu és Hejőcsaba felé, illetve felől adott éjszakai garantált csatlakozási lehetőség is megszűnik a Villanyrendőrnél. Emellett lecsökkentették a bérletpénztárak nyitvatartási idejét is, ez a városba érkező turisták miatt is nagy probléma, mert Miskolcon csak a jegypénztárakban és a járművezetőnél lehet jegyet vásárolni, ez utóbbi helyen drágábban.

Hétfőn mi is teszteltük az új menetrendet, azt tapasztaltuk, hogy az utasok nem háborognak. Az Újgyőri főtéren villamosra várakozók közül két hölgyet kérdeztünk, akik nem szerették volna, ha a nevük megjelenik, annyit azonban elárultak, hogy ők a menetrendhez igazodva érkeznek a megállóba. A közeli csokoládégyár alkalmazottai 14 órakor végeznek, és mindig ugyanabban az időben indulnak haza, ők semmit nem vettek észre a villamosok ritkításából.

Vadon József a 67-es és 19-es busszal gyakran közlekedik, illetve sokszor utazik a 29-es járattal is. A belvárosba villamossal jár, eddig meg volt elégedve az indulásokkal, még nem vette észre, hogy kevesebb lenne a járat vagy többet kellene várni, habár kapott egy menetrendi kiegészítést a 67-es buszhoz, ebből tudta meg, hogy pár busszal kevesebb lesz majd naponta. Úgy gondolja, talán azért született ilyen döntés, mert sokan járnak autóval, nincs kellő kihasználtsága a busznak. Igaz, beszélgetésünk közben mi ennek pont az ellenkezőjét tapasztaltuk, hiszen szépen gyülekeztek a buszra várakozó utasok.

Kényelmes a 101B-s

Nagyon örül, hogy visszakapták a 101B-s buszt, és az útvonallal sincs gondja, mert a járat bemegy a Vasgyárba, kimegy Diósgyőrbe, és ez az utazási céljainak tökéletesen megfelel. Ezen a vonalon minden hivatalos dolgát el tudja intézni – fogalmazott Kántor Géza. A vasgyári kórház közelében lakik, ezért számára kényelmes megoldás a 101B-s.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában