Avas turisztikai fejlesztése

2020.01.25. 17:30

Szoros határidővel startol el a történelmi Avas rekonstrukciója

Nem változtat az előző városvezetés tervein a miskolci önkormányzat.

Hajdu Mariann

Az Avas kilátót teljes körűen felújítják a tervek szerint, és a környezetét is fejlesztik

Hat elemből áll a történelmi Avas turisztikai fejlesztését célzó projekt, melyeket konzorciumi tagokkal együttműködve tervez megvalósítani a miskolci önkormányzat, derült ki abból a tájékoztatóból, amit kérdéseinkre kaptunk a polgármesteri hivatal városfejlesztési főosztályától. A beruházás a Bortanyát, az Avas kilátót és a Toronyalja sétányt érinti az önkormányzat projektjeként, a konzorciumi tagok a református templom felújítását, a bormúzeum bővítését és az izraelita temető turisztikai célú megújítását vállalták a fejlesztés részeként.

Röviden összefoglalnánk

Mielőtt rátérnénk a részletekre, röviden összefoglalnánk, miről is van szó. Röviden, mert oldalakat lehetne írni arról, mennyire régóta és hogyan tervezte Miskolc a városrész rendbetételét. Mindezek ellenére a történelmi Avas kiábrándítóan elhanyagolt (ha próbálták is toldozni-foltozni), a területen évtizedek óta alig történt valami. Ha csak az elmúlt évtizedet vesszük figyelembe: 2003-ban elkészült egy közel ezeroldalas tanulmány a városrész rendezésére a miskolci Hadas építésziroda munkájaként, majd azt egy tollvonással keresztülhúzva néhány év múlva új tervek születtek a kilátó és a környéke rehabilitációjára az Integrált Városfejlesztési Stratégia második ütemének részeként. 2010-ben kormány- és városvezetés-váltás történt, és az illetékesek arra hivatkoztak, nincs meg a program fedezete. ​

Később 2016 végén írhattunk újra a tervekről: a kormány másfél milliárd forintos támogatásról döntött, a forrást Miskolc a városrész komplex turisztikai fejlesztésére kapta. Az eltelt három év alatt azonban kapavágásnyi nyomát sem láttuk a beruházásnak, legalábbis a munkaterületen. Azt tudtuk, hogy papíron készültek a tervek, de részletekről nem kaptunk tájékoztatást. A városháza 2018 májusában így nyilatkozott: „Az eljárások teljes körű lezárása után ismerhetjük meg a részleteket.” Ez azonban váratott magára.

Készülnek a tervek

Most viszont kiderült, a projektelemek egy részére már készek a kiviteli tervek, mások esetén engedélyekre várnak. Kérdésünkre válaszként megtudtuk, hogy az októberben alakult új önkormányzat nem változtat a korábbi terveken, azokat fogja megvalósítani.

Az építkezés uniós forrásokból történik, a fejlesztések pénzügyi forrásait biztosító támogatási szerződések pedig szoros határidőket szabnak meg: a beruházás befejezésének várható határideje 2021 III. negyedévének vége.

A cikk elején említett hat projektelem részletei keretes írásunkban olvashatók, ebből látható, az építkezés – a tervek szerint – mind a kilátónál, mind a Toronyalja sétánynál 2020 harmadik negyedévében, azaz nyáron indul.


A beruházás projektelemei

  • Bortanya teljes körű felújítása. A projekt megvalósult. Projektgazda: miskolci önkormányzat
  • Avasi kilátó teljes körű felújítása, kiállítóhely kialakítása komplett interpretációs eszközökkel, belsőépítészettel, az Avasi kilátó környezetének fejlesztése, mely magában foglalja a növényzet és a burkolatok megújítását. Az engedélyes tervek elkészültek, az engedélyek rendelkezésre állnak. Jelenleg a kiviteli tervek elkészítése folyik. A kivitelezés kezdésének várható időpontja 2020. III. negyedév, előreláthatólag a kivitelezés 12 hónapot vesz igénybe. Projektgazda: miskolci önkormányzat
  • Toronyalja sétány felújítása, burkolat, közvilágítás korszerűsítése, Győry Nagy Lajos lépcsősor felújítása, látványvilágítás, kertészet, parkosítás, környezetrendezés, Palóczy-emlékmű környezetrendezése. A kiviteli tervek rendelkezésre állnak, a kivitelezés várható időpontja 2020. III. negyedév. Projektgazda: miskolci önkormányzat
  • Konzorciumi tagok projektelemei:

  • A református templom felújítása tetőfelújítás fazsindelyezéssel. Projektgazda: Miskolc-Avasi Református Egyházközség. A kivitelezés befejezésének várható időpontja: 2020. 05. 31.
  • Bormúzeum bővítése, új irodalmi kiállítótér létrehozása. Projektgazda: Avasi-Zarándoklat Egyesület. A kivitelezés megkezdődött, a befejezés várható időpontja 2020. 08. 31.
  • Izraelita temető turisztikai célú megújítása. Projektgazda: miskolci zsidó hitközség. A projekt 2019. 12. 31. napjával megvalósult.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában