Szakképzés

2020.01.09. 08:00

Ösztöndíj minden diáknak

Nagy változások várhatók a szakképzésben, hogy a diákok szívesen tanuljanak szakmákat.

Hegyi Erika

Szakmát tanuló fiatalok a miskolci Fazola-iskolában

Forrás: ÉM

Megyénkben és régiónkban szinte minden szakma hiányszakmának számít. A szakembereket keresik a nagy cégek, a kis- és középvállalkozások is, de sokszor hiába. A probléma megoldása érdekében a következő tanévtől jelentősen átalakul a szakképzés rendszere, jelezte lapunknak Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója. A kérdés azért is aktuális, mert az általános iskolák végzőseinek hamarosan dönteniük kell: melyik középiskolában folytatják a tanulást.

Molnár Péter elmondta, az egyik jelentős változás az lesz, hogy szeptembertől minden diák, aki valamely szakmát oktató intézmény tanulója lesz, ösztöndíjban részesül. Sőt az a fiatal, aki duális képzésben vesz majd részt, az ösztöndíj mellett munkabért is kap. Hogy pontosan mennyi összegről van szó, azt egyelőre nem tudni. Átalakul a szakképzés struktúrája is. A mostani szakgimnáziumok technikummá válnak, a szakközépiskolák pedig szakképző iskolákká. A technikum 5 éves lesz. A diákok a 12. évfolyam után magyarból, matematikából és történelemből tesznek érettségi vizsgát, a 13. évfolyam után pedig idegen nyelvből és szakmából. Így a fiatalok a technikumból érettségi vizsgával és szakmai képesítéssel kerülnek ki, hangsúlyozta Molnár Péter. A főigazgató fontosnak tartotta kiemelni azt is, hogy a technikumból felvételi nélkül juthatnak majd be az egyetemre a diákok, ha szakirányú képzésen szeretnének továbbtanulni.

Ösztöndíj, jó fizetés

– Bízom benne, hogy a szülők és a diákok számára vonzó lesz az ösztöndíj, valamint az, hogy a fiatalok jól el tudnak helyezkedni a szakmájukkal. Miskolcon egyébként jelentős infrastrukturális beruházások kezdődnek hamarosan a 21. század szakképző iskola projekt keretében, ezek 4 középiskolát érintenek. A Kandó Kálmán Informatikai Szakgimnázium is részese lesz a fejlesztésnek, hiszen az informatikai képzés kiemelten fontos. A cégek folyamatosan keresik az informatikához értő szakembereket – hangsúlyozta a főigazgató.

Dicsőfi Mátyás, a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 13. évfolyamos diákja, gépgyártás-technológiai technikusnak tanul. Ez is hiányszakmának számít, így Mátyás ösztöndíjban részesül. Jelenleg havonta 40 ezer forintot kap, de a következő félévben már 50 ezer lesz ez a juttatás, mert javul a tanulmányi eredménye. Lapunknak elmondta: ha végez, szeretne egyetemre menni, de egyébként minden gond nélkül el tudna helyezkedni. A fizetése sem lenne rossz, egy ismerőse, aki szintén az Andrássyban végzett ezen a szakon, nettó 2000 forintos órabért keres. A bér természetesen a munkahelytől is függ.

– Nagyon szeretem a szakmámat, ami a gépgyártáson belüli folyamatok megtervezéséről szól. Ez a feladat izgalmas, a szakmai képzés során szerettem meg a matematikát. Ha végzek, itthon szeretnék dolgozni, mert szerintem akinek megfelelő végzettsége van, nem kell külföldre mennie, itthon is jól boldogul – fogalmazott Mátyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában