2020.01.31. 14:30
Nyersen egészségesebb
Legyengülhet az immunrendszerünk a téli hónapokban. Nem ér bennünket annyi napsütés.
A sütőtökből készülő ételeknek a fantáziánk szab határt
Forrás: ÉM
Hogyan regenerálhatjuk az immunrendszerünket? – erre keressük a választ összeállításunkban.
– Szezonja van, tehát együnk savanyú káposztát – javasolja Csereiné Hős Piroska szakács, szakoktató. – Nagyon magas a C-vitamin-tartalma. Erősíti az immunrendszert. A sütőtök pedig D-vitamin-tartalma miatt ajánlott, akár krémlevesként vagy sütve, mandulaforgáccsal, pici mézzel. Ezt brokkolival vagy a magas vastartalmú céklával, illetve spenóttal lehet kiegészíteni, amelyek a vérképzést segítik, és pürésített formában a legegészségesebbek. A cékla sárgarépával és almával vegyítve különösen jó hatást gyakorol a szervezetre rostgazdagságuk, vitamintartalmuk miatt.
Krémlevesek, ivólevek
Minél nyersebben marad a zöldség, annál több vitamin, antioxidáns és ásványianyag-tartalom marad benne.
– Ne hőkezeljük nagyon a zöldségeket, mert akkor kifő belőlük minden egészséges összetevő – folytatja Csereiné Hős Piroska. – Együk nyersebben, de passzírozva és turmixolva is lehet fogyasztani ezeket a zöldségeket. A levüket külön is ihatjuk.
Kevés vajon készített rántásban kicsit megpiríthatjuk a sütőtököt és a sárgarépát, aztán nagyon keveset főzzük, összeturmixoljuk, majd tejszínnel krémesítjük – mond el egy gyors receptet a mesterszakács.
Gránátalma, gyömbér
Télen a zöldségeket déli gyümölcsök egészíthetik ki.
– A gránátalma fogyasztása különösen egészséges. Salátában, ivóléként. A rozmaring és a kakukkfű mellett a gyömbér is baktériumgátló hatású. A gyömbért tehetjük szörpbe, teába, limonádéba. A gyömbéres, mézes csirke különösen ízletes. A csipkebogyó szintén jó választás szörpben és lekvárban is. Végül pedig a fokhagyma – sorolja a téli kínálatot.