Állás

2020.01.20. 10:00

Mi indokolja a pályázatot?

Az önkormányzat szerint főleg betöltetlen álláshelyekre keresik a megfelelő embereket.

Hajdu Mariann

Légi felvételünkön: a városháza tömbje

Fotó: Vajda János

Mindenkivel együtt dolgozna, senkit sem terveznek elbocsátani – ezt mondta Veres Pál miskolci polgármester a választási kampányban és a megválasztása után is. Ezért is érdekes a hír: több vezetői álláspályázatot is meghirdetett a miskolci önkormányzat és a Miskolc Holding Zrt. – amint arról a városháza sajtóosztálya tájékoztatott. A főosztályvezetői, osztályvezetői állások mellett csoportvezetőiekről is szó van.

A mostani pályázatokat egy héttel korábban egy másik „csomag” is megelőzte, azokat magasabb vezetői posztokra írták ki: a holding hét cégének keresik a vezérigazgatóit, ügyvezetőit.

Már az előbbi kiírásról írt cikkünkben is felvetettük, de most még inkább indokolt a kérdés: mi indokolta a pályázatok kiírását.

Az SZMSZ indokolta

A kérdésre a miskolci önkormányzat sajtóosztálya válaszolt: „a napokban kiírt álláspályázatok meghirdetését a polgármesteri hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatának (SZMSZ) decemberben elfogadott változása indokolta. Az állások nagy része jelenleg betöltetlen. Egy részük az SZMSZ-ben újonnan megjelölt pozíciókra keres alkalmas pályázót, illetve van olyan terület, ahol a vezetői beosztás évek óta betöltetlen”.

A sajtóosztály azt is hangsúlyozta, a vezetői állásokra külső körből és hivatalon belülről is jelentkezhetnek. „Fontos, hogy a szakfeladatokat szakemberek lássák el” – fogalmaztak.

Kérdeztük: határozatlan vagy határozott időre szólt-e azok kinevezése, akiknek posztját megpályáztatják. A válasz: köztisztviselőkről van szó, akiknek kinevezése határozatlan időre szól.

Mi lesz azokkal, akik bár mostanáig ezeket az állásokat betöltötték, de most majd nem az ő pályázatuk lesz a nyertes. A sajtóosztály válasza szerint „amennyiben valaki pozíciója változik, a hivatal felajánl számára egy másik, szakképzettségének megfelelő lehetőséget”.

Klasszikusok és újak

Részletesebben is megvizsgáltuk a pályázati kiírásokat, melyek a város honlapján olvashatók. Mindegyik betöltéséhez követelmény az egyetemi vagy főiskolai végzettség, ám néhány állástól eltekintve nem jelölnek meg szakirányt. Nyelvtudást a kabinetvezetői és a sajtó- és kommunikációs osztály vezetői posztjához kérnek, az utóbbi esetén ez „csak” előnyt jelent. Meghirdetik a „klasszikus” kulturális, sport és városmarketing-osztály, a városüzemeltetési és műszaki osztály, a humánerőforrás osztály vezetői tisztségét ugyanúgy, mint az újnak ható stratégiai vagy koordinációs osztály, vagy épp az intézmény- és társaságfelügyeleti osztály vezetői állását.

Összesen 16 állást pályáztat meg ezúton az önkormányzat. S bár a benyújtási határidők különbözőek – például a lakosságszolgálati főosztály vezetői posztjára kiírt pályázatot már hétfőn lezárják –, legkésőbb január végéig minden esetben döntést ígérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában